Необходим е изцяло нов модел на управление на пътищата в

...
Необходим е изцяло нов модел на управление на пътищата в
Коментари Харесай

14 неправителствени организации поискаха решителни мерки срещу войната по пътищата

Необходим е напълно нов модел на ръководство на пътищата в България. Това е решение на българската страна, само че ние сме подготвени да помогнем. Така някогашният началник на КАТ и ръководител на Института за пътна сигурност Богдан Милчев.

От името на общо 14 неправителствени организации (Институт за пътна сигурност, Сдружение " Велоеволюция ", " Спаси София ", Сдружение " Клуб Форд ", Балкански институт за възобновяване и развиване, Сдружение " СЕГА ", Обществен съвет за пътна сигурност, Граждански комитет " Равни пред закона ", Българска асоциация за протекция на пациентите, Сдружение на българските професионални водачи, Българска асоциация за рекреация, интеграция и спорт и Движение за европейско развиване на българските железници) Милчев изиска държавното управление да одобри представители на организациите и да започва разговор за смяна. А Радостина Петрова от съдружие " Велоеволюция " заяви, че тази вечер, в 18:30 часа пред Министерския съвет, ще има шествие в поддръжка и на аналогично събитие във Варна – поради гибелта на балетиста Мартин Чикалов, който беше прегазен, до момента в който буташе велосипеда си на пешеходна пътека. Петрова изиска ясна рамка за работата на оповестения нов мегаорган по отношение на сигурността на пътищата – дали има стратегия за работа, дали ще дава постоянен доклад и така нататък

От страна на организацията " Закрила на пациентите " юрист Пламен Таушанов разгласи, че няма точна статистика какъв брой са ранените при произшествия – сигурно хиляди . Затова и той " не чака внезапно усъвършенстване " при понижението на смъртността по пътищата. Припомняме, че задачата е понижение на смъртността с 50% до 2020 година по отношение на 2010 година според Националната тактика за възстановяване сигурността в придвижването по пътищата в България. Таушанов сложи и други въпроси – какво в действителност се случва що се отнася до бързото идване на " Спешна помощ ", какво се случва при слагане на импланти на потърпевши от произшествия. Адвокатът сподели, че 20% от потърпевшите с потребност от импланти свършват в болница, с заплаха от болнична зараза, която може да докара до гибелта им.

Общата наклонност е да се стоварва отговорността на водача! Ние желаеме отговорността да поемат и виновните органи – да сте чули някое министерство нещо да поеме отговорност, попита юристът. Бившият ръководител на транспортната комисия в предходния парламент Настимир Ананиев добави що се отнася до отговорността, че по новия Закон за пътищата, откакто още през предходната година обвиненият за гибелта на Мартин Чикалов П. З. (вероятно става въпрос за човек на име Петър Захариев) е заловен да кара пийнал, дали номерата на автомобила му са били свалени, както би трябвало? (бел. ред. – припомняме, че колата е продадена на въпросния човек на 30 август тази година)

За да кажем, че има война по пътищата, би трябвало да знаем кой е съперникът – администрация, която посмъртно не поема отговорност. Става нещо, хвърляме оставка и виновният човек продължава да си живее умерено, съобщи Гергин Борисов от " Спаси София ".

Още детайлности от събитието прочетете ТУК.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР