Защо трябва да отворите високодоходна спестовна сметка тази есен

...
Нека си признаем: годината беше трудна във финансово отношение за
Коментари Харесай

Нека си признаем: годината беше трудна във финансово отношение за много американци. Постоянната инфлация доведе до рязко покачване на цените на всичко - от транспорт до хранителни стоки. И Федералният резерв се опита да укроти инфлацията, като повиши референтната си лихва 11 пъти от март 2022 г., но тези увеличения на лихвите доведоха до експоненциално по-високи лихви за кредитополучателите по всичко - от кредитни карти до ипотечни заеми.

Но докато икономическата среда е трудна за много хора в момента, има едно светло място: нивата на спестяване. Повишаването на лихвените проценти на Фед през последните 18 месеца доведе до предлагането на банки много по-високи лихвени проценти по лихвоносни сметки като депозитни сертификати (CD) и високодоходни спестовни сметки. На свой ред спестителите вече имат уникална възможност да спечелят голяма възвръщаемост на парите в своите спестовни сметки.

И тази есен е страхотно време да се възползвате от това, което спестовните сметки с висока доходност могат да предложат по-специално.

Започнете да проучвате най-добрите проценти на спестяване, за които можете да се класирате тук.

Защо трябва да отворите високодоходна спестовна сметка тази есен

Една от основните причини да отворите високодоходна спестовна сметка тази есен е, че в момента тези сметки предлагат много атрактивна лихва проценти, като много онлайн банки предоставят APY от 4,5% или повече. И някои банки предлагат ставки до 5%. Това е рязко сравнение с мизерната ставка от 0,45%, която средният спестител получава в момента със стандартна спестовна сметка.

Всъщност много високодоходни спестовни сметки APY в момента се конкурират с цените, предлагани за компактдискове – и това е особено вярно за по-дългосрочни компактдискове. И за разлика от CD-тата, високодоходните спестовни сметки предлагат лесен достъп до вашите спестявания — и няма да се налага да плащате санкции за ранно теглене, ако имате нужда от достъп до парите си.

Освен това Федералният резерв временно спря възходящата траектория на лихвените проценти тази седмица. Засега референтният процент ще остане в диапазона от 5,25% до 5,50% - най-високото ниво от 22 години. И тъй като лихвите по високодоходни спестовни сметки се влияят от референтния лихвен процент, сега е подходящ момент да отворите такава. Правейки това, вие ще започнете да печелите най-висок лихвен процент върху парите във вашите спестявания.

Въпреки това лихвите по високодоходните спестовни сметки са променливи, което означава, че могат да се увеличават или намаляват в зависимост от цялостната среда на лихвените проценти. И има признаци, че процентите на спестявания може да са достигнали своя връх, така че ако изчакате да отворите такъв, може да се окажете с по-нисък APY за парите си, ако процентите спаднат в близко бъдеще.

По-добрият вариант е да се възползвате максимално от тази уникална възможност, като отворите високодоходна спестовна сметка днес, за да започнете да печелите при висок лихвен процент — преди да настъпят промени в лихвените проценти.

Разберете как могат да ви бъдат от полза днешните лихвени проценти по спестовни сметки.

Други високодоходни предимства на спестовните сметки, които трябва да имате предвид

В допълнение към средата с високи лихвени проценти, има няколко други причини, поради които може да искате да отворите спестовна сметка с висока доходност тази есен, включително: 

В момента лихвите надминават инфлацията. Като съхранявате средствата си в сметка, която предлага конкурентен лихвен процент, можете да гарантирате, че парите ви растат по-бързо от темпа на инфлация, което ви помага да поддържате покупателната си способност. Това може да ви помогне да постигнете целите си за спестявания в края на годината. С наближаването на края на годината може да мислите как да финансирате ваканционни разходи, планове за пътуване или да постигнете други финансови цели преди 1 януари. А спестовната сметка с висока доходност може да ви помогне да останете в крак с тези цели – и да натрупате лихвата за тези разходи в края на годината. Тези сметки са с нисък риск. За разлика от инвестициите на фондовия пазар, които могат да бъдат нестабилни, високодоходните спестовни сметки предлагат безопасно и сигурно място за паркиране на вашите пари. Вашите депозити обикновено са застраховани до определен лимит (до $250 000 на вложител, на сметка), което ви предлага спокойствие.

В крайна сметка

Тази есен е страхотно време да направите ход, който ще бъде от полза за вашето бъдеще, като отворите спестовна сметка с висока доходност. Тези акаунти не само предлагат лихви, които са много по-високи, отколкото бяха по-рано тази година, но този тип акаунт може също да ви помогне да спестите по-добре за разходи в края на годината или да увеличите богатството си с малък риск. Но ако изберете този маршрут, просто не забравяйте да сравните всичките си опции и да наблюдавате за скрити такси или разходи, свързани с акаунта. Няма смисъл да плащате допълнителни разходи, когато има много високодоходни спестовни сметки, които идват с малко или никакви такси и високи APY за парите ви.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР