Нека поговорим за парите. Известна сентенция гласи, че те не

...
Нека поговорим за парите. Известна сентенция гласи, че те не
Коментари Харесай

10 интересни факта за парите

Нека поговорим за парите. Известна поговорка гласи, че те не могат да купят благополучие, само че е добре да ги имаме, нали? Всъщност тези сякаш елементарни хартийки са способни да провокират цяла гама от човешки страсти – от наслада, горделивост и благополучие, до злоба, горест и отчаяние. В същото време малко на брой остават безразлични към тях.

Знаем ли от кое място произлизат хартиените пари, кои са най-разпространените банкноти в света и има ли някаква истина в израза „ мръсни пари “? Ето 10 забавни обстоятелството за парите, които ще дадат отговор на тези въпроси.

10. Първите хартиени пари се появяват в Китай през VII век. В Европа това се случва много по-късно – чак през 1660 година, когато шведската банка Стокхолмс Банк ги пуска в послание.

 10 забавни обстоятелството за парите

9. Банкноти, направени от пластмаса от дълго време са в послание в страни като Австралия, Канада, Нова Зеландия. Полимерните пари са по-устойчиви и по-трудни за подправяне от книжните, по тази причина и Англия подхваща стъпки за замяна на хартиените платежни средства с пластмасови.

8. Първият банкомат в света се появява на 27 юни 1967 година в клон на банка Барклис в Лондон. Той е бил първата такава машина от общо шест, поръчани от институцията. Машината за изтегляне на пари в брой е дело на шотландския откривател Шепърд Барън.

 10 забавни обстоятелството за парите

7. В Съединени американски щати най-използвани са банкнотите от 1 и 20 $, до момента в който в света това са 100 доларовите банкноти. А знаете ли, че знакът „ Щатски долар “ е основан през 1788 година от предприемача Оливър Полък.

6. Най-тежката златна монета в света е направена от Канадския кралски монетен двор. Монетата тежи 100 кг и има диаметър 50 сантиметра.

 10 забавни обстоятелството за парите

5. В Канада през 2012 година бяха направени 25 000 неповторими монети. На едната им страна има изображение на динозавър от типа Pachyrhinosaurus, който свети в тъмното. Средствата от продажбата на ексцентричните монети бяха дарени за построяването на палеонтоложки музей в региона Пайпстоун-Крик, където са открити останките на този тип динозавър.

4. Вероятно всички деца по света събират монети и като предписание спестяванията се харчат за великодушни количества лакомства. В Япония обаче, монетите, събрани от децата, са употребявани за отливането на камбана на мира, която е конфигурирана в постройката на Обединените народи в Ню Йорк.

 10 забавни обстоятелството за парите

3. За да се износи една банкнота, тя би трябвало да премине от ръка на ръка 4 000 пъти. Средната дълготрайност на живот на една банкнота е към 8 години.

2. Първата българска банкнота носи номер 000001. Номиналът ѝ е 20 лв., а върху нея има воден знак на Българска народна банка. Лицето на банкнотата от 1885 година, съставлява кафяво каре върху светла охра, а в левия ъгъл е изобразен държавният герб.

 10 забавни обстоятелството за парите

1. Проучванията демонстрират, че най-мръсното нещо са парите. По повърхността им живеят вируси и микроби, които устоят до 48 часа, а някои от най-опасните и повече. И освен това – по огромна част от американската валута съдържа следи от кокаин, останали от пристрастените към опиата.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР