Нека не се всява излишна паника. С правилния антибиотик стрептококовата

...
Нека не се всява излишна паника. С правилния антибиотик стрептококовата
Коментари Харесай

Когато водата залее септичните ями, трябва да се внимава

Нека не се всява непотребна суматоха. С верния антибиотик стрептококовата зараза е лечима. Няма заплаха от болести и по българското Черноморие. Това съобщи вирусологът и консултант на Столична община по здравните въпроси проф. Тодор Кантарджиев.

" Рисковете от болести са най-големи на местата, където са наводненията. Когато водата залее септичните ями, би трябвало да се внимава. Когато се гази вода, по време на избавителните дейности, всички ранички по кожата на човек, би трябвало да се дезинфекцират. Това е доста значимо, тъй като има заплаха от лептоспироза – зараза, която прониква от вода с фекално замърсяване ", разяснява той и рисковете от болести след отдръпването на водата в наводнените от пороите региони.

Кантарджиев уточни, че е значимо, когато се почистват от калните наноси дворовете – те да се дезинфекцират. „ Много е значимо да се съблюдава хигиената, когато се работи в наводнена област. Миенето на ръцете и дезинфекцията е належащо. Важно е и да се употребява тествана вода, защото водоизточниците се замърсяват ”, подсети професорът пред Нова.

Той акцентира, че най-важното е да се съблюдава прецизна хигиена и да се пие чиста вода. „ Питейната вода може да се дезинфекцира посредством изваряване, с капки йод или с хапчета хлор ”, посъветва професор Кантарджиев.

Вирусологът беше безапелационен, че няма терзания да почива на българското Черноморие това лято. „ От седмици се приказват единствено погрешни неща и се повтарят  думи на псевдоспециалисти. Едното е холерата. В тази страна на пръсти се броят хората, които сме работили с микроба на холерата ”, акцентира той. И добави: „ Когато се каже някаква такава нелепост и като няма концепция защо приказва и това се повтори 20 пъти – хората се плашат. Няма заплаха да пристигна холера по Черно море у нас поради замърсяване от Украйна ”.

Той увери, че проучванията, които се вършат на морската вода у нас са доста правилни. „ Колегите от РЗИ-Варна са си на място. Този народ би трябвало да  свикне да почита всеотдайният труд на тези хора, които, като няма епидемиологична опасност, нормално са унизени и държани на ниски заплати ”.

Кантарджиев разяснява и стрептококовата зараза, поради която починаха деца в Гърция. „ Нека да не плашим майките. Стрептококите са бактериите, които правеха най-големи проблеми преди 60 години, създавайки вътреболнични инфекции. Когато се вкараха антибиотиците те понижиха, само че към момента има проблеми. Те са аленият вятър, гърлоболът при децата, както и по този начин наречените раневи инфекции. Лечението е с пеницилинов антибиотик. Стрептококите са на всички места. Смътните случаи от стрептококи идват от неправилна приложимост на скъпи антибиотици. Когато се дават антибиотици на пеницилинова основа, болестта минава ”.

Вирусологът беше безапелационен, че с вярно лекуване стрептококовата зараза може да бъде преодоляна и не би трябвало да се всява непотребна суматоха. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР