Нека да разгледаме една от инициативите, лансирани тези дни от

...
Нека да разгледаме една от инициативите, лансирани тези дни от
Коментари Харесай

Да усвоим едни пари, пък после ще видим

Нека да разгледаме една от самодейностите, стартирани тези дни от властта. Държавата дава по 1200 лв. на българи в чужбина, с цел да се върнат в България, гласяха множеството медийни заглавия. "България има потребност от висококвалифицирани фрагменти и по тази причина задачата ни с бизнеса е да осигурим помощ за младежите, завършващи влиятелни университети, да се върнат тук ", изясни заместник-социалният министър Зорница Русинова. От думите й излиза наяве още, че тези пари ще се дават като помощ за наем или да се обезпечи детегледачка.

Тук незабавно пораждат голям брой въпроси, които породиха остри разногласия в обществените мрежи. Защо става дума единствено за българи, които към този момент са в чужбина? Защо не се подкрепят студентите и младите фамилии у нас, тъй че да не отпътуват да търсят щастието си зад граница? Трябва ли да избягат, да поработят 6 месеца в чужбина и да се върнат, с цел да бъдат подпомагани? Защо не се обезпечават детегледачки за децата у нас, за които няма места в детските градини?

"С до 1200 лв. могат да бъдат привлечени да се върнат единствено неуспели в чужбина българи ", пишат в обществените мрежи. «Защо хората, които не са си пробвали шанса в чужбина, да бъдат подлагани на такова неравноправие?» «Защо за всички да няма детегледачки и по-достойни заплати?»

Все въпроси, на които обаче общественото министерство не дава отговор.

От обясненията на заместник-министър Русинова излиза наяве, че въпросната помощ и екстри са краткотрайни, до момента в който младежите, завърнали се от чужбина, си стъпят на краката. „ За няколко месеца можем да предложим поддръжка за наема, като ще бъде съобразено това с отдаваните жилища в съответния град. В Пазарджик да вземем за пример има австрийски вложител, който предлага заплати към 900 лв. и в този случай само може да дадем допълнение към трудовото заплащане половин минимална работна заплата “, обясни тя. И посочи: „ За детегледачка ще се заплаща 4 месеца, до момента в който фамилията се откри в България и запише детето си на детска градина или на ясла “. Ами, в случай че няма места в забавачката? Да си отпътуват назад ли?

Русинова изясни още: „ Още през предходната година организирахме изследване измежду тези младежи, които учат в чужбина. Над 60% от тях имат предпочитание да се върнат в България. Няма шеф у нас, който да няма потребност от висококвалифицирани фрагменти. Дори и сега към 10 000 са оповестените работни места в цялата страна в бюрата по труда, като най-много се търсят хора, които могат да работят в региона на услугите, икономисти, инженери “. Търсят, търсят, но дават 900 лева заплата. Това е нещо като да ловиш маймуни с трици.

Заместник-министърката усърдно отбягва отговорите на въпросите за какво не се усилят детските надбавки (35 лв. за първо дете) у нас, тъй че майките да си стоят тук и да не отпътуват.

По тематиката се включи и вицепрезидентът Илияна Йотова, която доста интензивно работи с българските общности в чужбина. Според нея тези финансови тласъци не са задоволителни, има още доста неща, за които страната би трябвало да се погрижи. И тя попита къде ще работят тези хора, с какви контракти, по какъв начин ще бъдат обезпечени детска градина, жилище. "Хората на открито, с които аз контактувам, към този момент са над 150 български общности и сдружения зад граница от 33 страни споделят „ дайте ми действителната картина по какъв начин ще наподобява България, какви цели ще заложите, какво ще развивате, с цел да знаем дали нашето обучение отговоря на това, което България ще прави в идващите години и всеки да си потърси кариерата тук. Така че това е един доста по-комплексен въпрос ", счита Йотова.

"Искам да видя целия комплект, тъй като малко ме смущава фактът, че всичко това е заложено в европейска стратегия. Всяка една европейска стратегия има начало и край. Всяка една европейска стратегия има един избран пакет от ограничения и обезпечено финансиране, след което сме били очевидци, че като завърши този план, завършва и самодейността, а несъмнено тези, които желаеме да върнем от чужбина надали ще се задоволят с тези хиляда и двеста лв.. За тях е значима вероятността пред страната, а не някаква съответна стратегия ", сподели вицепрезидентът.

Ето, значи, къде било заровено кучето! Просто отново би трябвало да се усвоят едни пари по европейска стратегия. И толкоз! Какво ще стане по-нататък с тези младежи, когато програмата завърши, не ни интересува. Да се оправят! Ще се получи като със санирането, което беше по стратегия за енергийна успеваемост. Похарчихме едни милиарди, нахранихме наши компании, тук-таме топлоизолацията падна...Някой да е чул скоро да се приказва за саниране и енергийна успеваемост? Не. Просто програмата завърши.

Та по този начин ще бъде и по програмата за подкрепяне на искащи да се завърнат в България младежи, приключили влиятелни непознати университети. Важното ще е, че парите са усвоени и сме се отчели пред европейските си сътрудници. Може и потупване по рамото да получим.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР