"Нека да не слагаме петно на цялата мярка за селските

...
"Нека да не слагаме петно на цялата мярка за селските
Коментари Харесай

Мирослав Найденов: Няма как да бъдат проверени хиляди европроекти

"Нека да не слагаме леке на цялата мярка за селските региони. Ако някой е злоупотребил, тук е мястото на контролния орган да реши. " Това съобщи в ефирен ефир някогашният аграрни министър Мирослав Найденов във връзка абсурда с къщите за посетители, издигнати с европейски средства.

Найденов посочи, че най-големите опити за измами са във връзка с директните заплащания, само че никой не може да упражни 100 % надзор върху тях.

Според някогашния министър би трябвало да се откри дали има систематична неточност или човешка интервенция в определянето на критериите за плановете. Той изясни, че не могат да бъдат тествани хиляди планове, по тази причина би трябвало да се направи оценка на риска. Найденов акцентира, че през фонд "Земеделие " минава максимален дял от европейските пари и там, където има голям финансов поток, е допустимо да има опити за злоупотреби.

Найденов разясни още, че всички имат достъп до програмата за селските региони. Това, което трябвало да се направи, е разбор на усвояването на средствата. Той посочи, че през 2010 година, когато е първият банкет на план, са усвоени едвам 1% от средствата, а през последната година процентът е 46%.

Във връзка с оставката на зам.-шефът на фонд "Земеделие " Иванка Мизова, той означи, че това е било вярно решение, като добави, че Мизова нямала никакво право да бъде съветник по план.

Найденов е безапелационен, че отговорните би трябвало да бъдат съответно посочени и систематичните проблеми би трябвало да бъдат отстранени, в противоположен случай единствено оставките няма да свършат работа.

На въпрос дали има спор на ползи с къщата на Александър Манолев, той отговори, че в случай че се потвърди, че къщата е негова и по това време той е бил член на управителният съвет на фонд "Земеделие ", то тогава може да се приказва за спор на ползи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР