Нека да има тишина и хигиена, възмущава се Илиана Беновска

...
Нека да има тишина и хигиена, възмущава се Илиана Беновска
Коментари Харесай

Нека да има тишина и хигиена: Скандалът на Възраждане с влогъра Любомир Жечев

" Нека да има тишина и хигиена ", възмущава се Илиана Беновска в пресклуба на Българска телеграфна агенция в София.

Репликата ѝ идва в миг на надвикване сред ръководителя на " Възраждане " Костадин Костадинов, влогъра Любомир Жечев и кореспондентка от ПИК.

Жечев е пристигнал на конференцията на " Възраждане " в постройката на Българска телеграфна агенция, с цел да зададе единствено един въпрос, " с цел да видя дали Костадинов ще излъже ".

Отговор не получава, само че за сметка на това попада във физическа " преса " сред някогашния народен представител от " Атака " Адриан Асенов (днес - кореспондент от " Евроком " ) и още няколко симпатизанти на " Възраждане ".

Въпросът на Жечев е предизвикан от инспекцията против партията в Комисията за отбрана на персоналните данни за това, че в уеб страницата на " Възраждане " е оповестен файл с трите имена и ЕГН на стотици души, работещи в неправителствени организации - " непознати сътрудници " по кремълската подготовка, която партията опита да вкара със закон.

От " Възраждане " отхвърлят да са разгласили файла, което обаче не е правилно - архивираното копие на уеб страницата им от август 2022 година в Archive.org демонстрира разполагаем документ от над 470 страници с единни цивилен номера на членове на управителни препоръки на голям брой Неправителствени организации.

Въпросът, дефиниран от Любомир Жечев към Костадинов, е: " Защо излъгахте, че разпространихте персоналните данни на стотици хора - и в случай че лъжете за толкоз елементарно проверим факт, би трябвало ли изобщо да ви имаме доверие за каквото и да било? ".

Костадинов пренебрегва всеки негов опит да вземе думата на конференцията в Българска телеграфна агенция. Всичко се трансформира в deja-vu на скандалния случай от октомври 2022, когато Костадин Костадинов изгони публицисти на " Капитал " и " Дневник ".

По подобен метод в последния ден на акцията, която работи в утринния блок на Българска национална телевизия, беше обиждана и изгонена от събитие на " Възраждане ".

Жечев неколкократно акцентира, че не е отишъл на конференцията като публицист (макар че има журналистическо образование), а като създател на YouTube-канал. Костадин Костадинов също признава, че Българска телеграфна агенция " няма по какъв начин да спре " достъпа на хора, които той не счита за почтени да му задават въпроси: " маргинални и все по-западащи като социална мощ така наречен медии ".

Показателно е държанието на останалите кореспонденти в залата - от гнева на Беновска и апелите ѝ за " хигиена ", през ролята на журналистка от ПИК като критик на гилдията, до пасивното наблюдаване на абсурда от страна на всички останали.

Единствено кореспондент на " Дневник " прави забележка на Костадин Костадинов, че " има проблем да се гонят медии от конференции " - само че водачът на " Възраждане " афишира, че уеб сайтове с финансиране от " Америка за България " не били медии.

Загрижеността му за " високите стандарти на вашата специалност " и " просташкото държание " на тези, които му задават неправилни въпроси, води и до решението му за бързо преустановяване на конференцията.

На излизане от залата на Българска телеграфна агенция се стига и до физическото сдърпване, при което Адриан Асенов (уж в ролята на кореспондент - на практика компаньон на управлението на " Възраждане " ) блъска Жечев, с цел да не му разреши да настигне напускащия Костадинов.

Епизодът завършва с малко и безрезултатно " гонене " по тротоара пред Българска телеграфна агенция, при което влогърът е именуван " наркоман " от агитката на " Възраждане " - и с недоволство от друга журналистка, участвала на събитието, която поучава Жечев да задава " по-внимателно и тактично " своите въпроси.

Това е следващият случай на напрежение сред политици, медии и все по-често участващите в обществения спор YouTube-влогъри, което избухва на фона на цялостната липса на правила за държание и взаимна толерантност.

Докато Костадинов гони професионални публицисти от пресцентъра на Българска телеграфна агенция (който е с отворен достъп), в Народното събрание е различен " създател на наличие " в YouTube - Николай Караколев.

Той беше индивидът, който се появи на брифинг на Кирил Петков по време на предизборната акция през 2022 година, като повтаряше въпроси за " парапета " върху изявленията му и получи лакът в ребрата от ръководителя на Политическа партия.

от канала " Шибанистан " - този път с микрофон на уеб страницата " Безпартиен " - придружаваше Караколев на откриването на акцията на ПП-ДБ, с цел да вършат " засада " на участниците. Милков към този момент е осъждан за клюка от Явор Божанков.

Колкото до Костадин Костадинов - той самичък е намерил решение на казуса с това кой има право да го пита и кой не. " Възраждане " към този момент е получила " половин етаж " като партийна централа от страната.

" Там ще можем да вършим конференции и да каним представители на българските медии и да не каним представители на другите ", разгласи той в сряда.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР