Нека да ги наречем годишните доклади, посветени на скандала Катаргейт“

...
Нека да ги наречем годишните доклади, посветени на скандала Катаргейт“
Коментари Харесай

„Катаргейт“: Стотици изтекли документи разкриват мащаба на корупцията в ЕС

Нека да ги назовем годишните отчети , отдадени на абсурда „ Катаргейт “ – големият списък с изтекли документи от полицейското следствие на най- сериозния случай на корупция в Европейския съюз /ЕС/ от десетилетия насам, с който се срещна „ Politico ”, разкрива цялостния мащаб на абсурда, обвързван с размяната на финансови средства за въздействие в Европейския парламент /ЕП/.

Досиетата сочат, че в продължение на 4 години основни обвинени , измежду които някогашният член на Европейския парламент Пиер Антонио Панцери и неговият асистент Франческо Джорджи , регулярно са правили хипотетичните опити за манипулиране на Парламента , най-значимият либерален орган на Европейски Съюз, както и на други структури на блока. Според изказванията по тяхно предписание в Катар , Мароко и Мавритания са били изхарчени към 4 млн. евро .

Скандалът излезе нескрито за първи път тъкмо преди една година през тази седмица, когато Панцери, Джорджи и други основни фигури бяха задържани в поредност от щателни обиски, при които бяха открити огромен брой финансови средства и шокиращи истории за задгранична интервенция в сърцето на демокрацията на Европейски Съюз. Сред дейностите, записани в документите, има такива, които оказват доста влияние върху действието на Европейския съюз , в това число в региона на човешките права в Катар и напъните за реализиране на съглашение за безвизово пътешестване сред Доха и Европейски Съюз.

Измежду файловете, отразени от „ Politico ”, е електронна таблица с осем раздела на преносимия компютър на Джорджи , конфискувана в жилището му в Брюксел, в която са изброени стотици действия за оказване на въздействие , за които се твърди, че мрежата е направила сред 2018 и 2022 година В таблицата са записани над 300 действия, за които обвинените са получили солидни възнаграждения. Твърди се, че те са постигнали задачите си благодарение на мрежа от сътрудници , работещи в Парламента на Европейски Съюз, които са наричали свои „ бойци “ , демонстрират данните.

До момента в границите на следствието са задържани четирима сегашни и някогашни членове на Екологичен потенциал по предварителни обвинявания в корупция , пране на пари и участие в незаконна организация . Сред обвинените са Панцери , Джорджи и Ева Кайли , партньорка на Джорджи и високопоставена служителка в Брюксел, която беше отстранена от поста заместник-председател на Парламента, когато абсурдът избухна. Разследващите подозират, че Панцери и неговата мрежа са манипулирали Екологичен потенциал от името на Катар и други страни, само че документите сочат, че те са се опитвали да се възползват и от неналичието на знания на задграничните чиновници за демокрацията в Европейски Съюз. Джорджи признал на полицията, че от време на време той и началникът му разказвали за интервенции, върху които нямали практическо въздействие, като съгласно специалистите това значи, че Панцери е представял погрешно степента на властта си, изключително във връзка с работата на Парламента.

„ Разчиташе се на незнанието за това по какъв начин работи Парламентът “, изяснява Джорджи в показанията си пред полицията.

Човек, осведомен с правната отбрана на Джорджи, който се съгласи да разяснява при изискване на анонимност, съобщи, че е „ неправдоподобно “ електронните таблици да се считат за доказателство за противозаконни действия по оказване на въздействие. По негови думи описът е бил предопределен да по-скоро да „ увеличи “ престижа и имиджа на обвинения пред неговите клиенти.

Независимо дали тези уличаващи материали са доказателство за действителна работа по оказване на въздействие или са просто инструмент за видимо заблуждаване, данните в електронната таблица оферират неповторим взор към действието на машината за въздействие , построена и ръководена от Панцери, Джорджи и техните хипотетични съучастници. Документите повдигат и въпроси за това по какъв начин сходни интервенции за оказване на въздействие са могли да останат незабелязани толкоз дълго време. Тъй като европейските водачи са изправени пред позорната годишнина от абсурда, който избухна на 9 декември предходната година, разкритията, съдържащи се в досиетата на абсурда „ Катаргейт “, ще подложат етичните стандарти на Европейски Съюз на натоварен надзор за следващ път.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР