Неизвестни лица нахлуха снощи в Културно-информационния център на България в

...
Неизвестни лица нахлуха снощи в Културно-информационния център на България в
Коментари Харесай

Нападнаха културно-информационния център в Скопие; МВнР: Това е посегателство срещу България

Неизвестни лица нахлуха нощес в Културно-информационния център на България в центъра на Скопие. Няма забележими следи от вреди по фасадата на офиса. Полицията е направила оглед, детайлности ще бъдат оповестени денем, заяви кореспондент на БГНЕС.

„ През нощта е осъществено съзнателно престъпно действие на територията на Българския културно-информационен център в Скопие. Има разрушена странична стена, която е от гипсокартон, нанесени са материални вреди. Нарушена е цялостната фасада на страничната стена. Има разрушени елементи от стъклена стена, която е външната стена, Разбити са катинари. По първични наши оценки и след осъществени оперативно-следствени дейности от екип на Криминална полиция Скопие в мое наличие все още са открити неналичията на част от употребяваната от мен компютърна техника ”, съобщи шефът на културния център Антония Велева.

Изключително противен е фактът, че това посягане е против институция, която е от изключително значение за Република България, акцентира тя. „ Надяваме се на навреме разрешаване на случая от страна на способените органи и час по-скоро да бъдат открити причинителите на това действие. ”

Министерство на външните работи на България реагира неотложно и изрази сериозна угриженост от обстоятелството, че това закононарушение се случва в изискванията на продължаваща антибългарска акция в Република Северна Македония, в това число серия от набези против организации на локалните българи, за което към момента няма дейно правосъдие и санкции. В диалог с посланика на районен съд Македония в София Агнеза Руси-Поповска шефът на дирекция „ Югоизточна Европа “ Ваня Андреева акцентира упованието на българската страна, институциите на Република Северна Македония, освен да открият причинителите на това закононарушение, само че също по този начин ясно да показват, че такива похищения против представителства на България са безусловно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата суровост на закона.

От изключително значение е да не бъде позволено опазване на чувството за безотговорност на причинителите на сходни прояви, за което има значение както ефикасното правосъдие, по този начин и създаваният от политиците публичен разказ, се показва още в изказването на представителя на министерството.

БГНЕС напомня, че новите пространства на Българския културно-информационен център в Скопие бяха открити тържествено на 25 ноември 2022 година в наличието на министрите на културата на България и Република Северна Македония.

Центърът е основан през 2006 година вследствие на съглашение сред държавните управления на Република България и Република Македония от 18 април 2003 година, с която двете страни са поели ангажимент да подсигуряват естественото действие на културно-информационните центрове в двете столици. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР