Неизвестен компонент в структурата на космите са открили учени от

...
Неизвестен компонент в структурата на космите са открили учени от
Коментари Харесай

Откриха неизвестна част в структурата на косъма

Неизвестен съставен елемент в структурата на космите са разкрили учени от Бразилия и Съединени американски щати, съобщили самите те на съвещанието на Американското кристалографско общество.

Учените познават три съществени пласта, присъстващи във всеки косъм. Горният пласт (кутикула) се състои от тънки мъртви кафези, наложени една върху друга, сходно на керемиди върху покрив. Под кутикулата се намира корово вещество (кортекс).

Той също се състои от мъртви кафези, само че с продълговата форма. Именно тези кафези съдържат пигмента, определящ цвета на косата. И най-после, в центъра на косъма е ситуирано мозъчно вещество (медула), в което влизат живи кафези и въздушни линии.

Ръководителят на изследователската група Весна Станич (Vesna Stanić), която работи в Бразилския народен източник на синхротронно излъчване (Laboratório Nacional de Luz Síncrotron), споделя, че са разкрили междинна зона, която се намира сред кутикулата и кортекса. За тази цел учените приложили свръхмощен лъч субмикронни рентгенови лъчи.

Първоначалната цел на откривателите била да изучат действието на препарати, употребявани за лекуване, върху микроструктурата на космите. Те възнамерявали да създадат това с потреблението на дифракция на рентгенови лъчи.

Рентгеновите дифрактограми разрешават да се откри разположението на структурата на космите на молекулярно равнище. Такива проучвания са провеждани и по-рано, само че в тях рентгеновите лъчи се разпространявали единствено върху напречната ос на косъма.

Учените получили цялостна дифракционна картина на откъслек от косъм с дължина 30 микрометра с лъч паралелно от оста на косъма, а по-късно го сравнили с резултата, получен с вертикален лъч. Те били много учудени, откривайки зона сред кутикулата и кортекса, само че тя се виждала ясно, защото се състояла не от алфа-кератин, както елементарните косми, а от бета-кератин.

Разликата сред двете разновидности кератин се заключава в структурата на белтъка. Ако алфа-кератинът съставлява серпантина, то бета-кератинът е проведен зигзагообразно.

Космите на бозайниците се състоят от алфа-кератин; бета-кератин образуват перата на птиците, както и в люспите на влечугите, черупките на костенурките, птичите човки и нокти. При бозайниците бета-кератин се образува при таралежите.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР