Неизвестен документ от фонда на Държавен архив-Русе показва, че първото

...
Неизвестен документ от фонда на Държавен архив-Русе показва, че първото
Коментари Харесай

Неизвестен документ разкрива кога е първото честване на Левски в Русе

Неизвестен документ от фонда на Държавен архив-Русе демонстрира, че първото честване на Васил Левски в Русе се е състояло през 1902 година в Доходното здание

То е било в границите на „ гимнастическа вечеринка “, на която са рецитирани възрожденски стихове и е пресъздадено обесването на Апостола на свободата. Откритието е на русенския историк и откривател доктор Веселина Антонова, съобщи

По мотив 149 години от обесването на Левски довечера от 17.30 часа в Доходното здание ще бъде показана книгата на Веселина Антонова „ Неизвестни документи от живота на Левски “, ще бъдат показани и документи от Държавен архив-Русе, свързани с незнайни до момента обстоятелства. В срещата, която се провежда от Дружеството на журналистите-Русе към Съюз на българските журналисти, ще взе участие и ръководителят на Фондация „ Васил Левски “ проф. Пламен Павлов.

Преди събитието проф. Павлов показа за новите открития, свързани с рождената година на Левски. Османски документи удостоверяват, че през 1844 година бащата на Васил Кунчев е имал наследник на 4 години, което значи, че Левски е роден не през 1837 година, а през 1840 година Книгата на Веселина Антонова дава нов взор към активността му при построяването на революционната организация, с конкретика за Дунавския вилает и хората, с които е контактувал. Става ясно, че той е бил човек от междинната класа и е имал връзка с елитарен пласт българи, което демонстрира, че е време да се скъса с наивно-романтичните показа за Левски, сподели проф.Павлов.

Веселина Антонова описа, че изследванията сочат, че Левски е минал към 10-ина пъти през граничния пункт при Русе. Тя е изследвала дневниците за пътешестване, които са съществували по време на Османската империя. В тях всекидневно се е записвало кой и къде пътува, а в Държавен архив-Русе има непокътнати три такива книги за интервала 1867-1874 година В тях тя е попаднала на името Васил Иванов, а изследванията ѝ последователно я водят до удостоверение, че става дума за Левски. Първото му идване в Русе е било в края на август 1867 година, след което още няколко пъти е бил в Русчук, в това число и за среща с полските емигранти.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР