„Неизбежна е съществена промяна на начина, по който функционира правосъдната

...
„Неизбежна е съществена промяна на начина, по който функционира правосъдната
Коментари Харесай

Крум Зарков: БСП има ясни идеи за реформа в правосъдната система


„ Неизбежна е основна смяна на метода, по който действа правосъдната ни система. Отговорните политически сили не би трябвало да бягат от тематиката, а да обяснят по какъв начин съгласно тях тя ще се случи. В Българска социалистическа партия бе основан специфичен съвет, който да обмисля промяната в правораздаването, тъй като като сериозна и виновна партия, ние постоянно сме се отнасяли към конституционните въпроси задълбочено. " Това съобщи зам.-председателят на Парламентарната група на „ Българска социалистическа партия за България” Крум Зарков по Дарик радио в спор за промяна в правосъдната система, дружно с представители от други политически сили.

По думите му всяка една институция в демократичната страна, в това число основният прокурор, би трябвало да дава отговор на няколко условия: " Легитимност при избора – това ни води към Висшия правосъден съвет и методът, по който функционира; надзор над дейностите – това може да бъде единствено правосъден контрол; доклад за активността му – това са другите демократични механизми, в това число парламентарен, посредством които всеки свободно да може да се запознае с действителните резултати от работата на прокуратурата и да може да вземе отношение към тях”.

Зарков оспори концепцията изборът на основния прокурор да се реализира от Народното събрание, защото това ще го сложи според от ръководещото болшинство. „ Прокуратурата е в правосъдната власт неслучайно и там би трябвало да остане ", уточни още той.

За фигурата, проверяваща основния прокурор, зам.-председателят на Парламентарната група на левицата разяснява: „ Според нас няма смисъл от сходни ексцентрични решения. Те са камуфлаж, отблъскване на номера, търсене на метод да се заблуди някой интернационален наблюдаващ. Всички естествени хора схващат, че прокурор, който да проверява единствено основния прокурор, е нелепост. Неслучайно на никое място в света няма такова нещо.”

Предложението на Българска социалистическа партия за решение на казуса изложи в ефира Зарков: „ Ключът се намира в правосъден надзор над решението за формиране или надлежно за отвод на формиране на правосъдно произвеждане. Този акт не предстои на подобен правосъден надзор, затова остава затворен в самата прокуратура”.

Освен за основния прокурор и Висшия правосъден съвет Зарков сложи и други, директно свързани с правосъдната промяна, въпроси като законодателния развой в Народното събрание, методът, по който действа Министерството на правораздаването и нуждата от ефикасни процедури за отбрана на правата и свободите на жителите, които да подсигуряват, че българите могат да получават правораздаване без да се постанова да вървят до Страсбург.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР