Негово Величество Крал Чарлз III присъжда почетни отличия на двама

...
Негово Величество Крал Чарлз III присъжда почетни отличия на двама
Коментари Харесай

Чарлз III присъди почетни отличия на двама български граждани

Негово Величество Крал Чарлз III присъжда почетни оценки на двама български жители в символ на самопризнание за забележителния им принос към укрепването на връзките сред Обединеното кралство и България, оповестиха от Британското посолство у нас.

Присъждат се оценки на Стефан Китанов, основател и шеф на интернационалния кино фестивал София Филм Фест. Присъжда му се оценката Почетен член на Ордена на Британската империя (MBE) за принос към представянето на английското кино в България.

Валентин Въльовски, градинар в резиденцията на Британското посолство в София. Награждава се с Медала на Британската империя (BEM) за принос към укрепването на британско-българските връзки.

Стефан Китанов има основни заслуги за популяризирането на английското кино в България в продължение на над 30 години. През 1996 година в съдействие с Британски съвет Китанов среща българските фенове с Монти Пайтън на кино фестивал, отдаден на английската комедийна група. Следват още фестивали с присъединяване на английски филми, които след това прерастват в София Филм Фест – едно от най-значимите български културни прояви през днешния ден и водещо кино събитие в Централна и Източна Европа. София Филм Фест продължава да показва английското кино, в това число самодейността на Британски съвет „ Пет кино лентата за свободата “.

В продължение на 30 години Валентин Въльовски развива и поддържа градината на резиденцията на Британското посолство в София, която през днешния ден мнозина одобряват за най-хубавата представителна градина в България. На повърхност от 1.5 акъра в нея порастват 38 дървета (13 вида), 30 пълзящи рози (15 типа в разнообразни цветове) и 300 розови храста (40 вида), в това число типични британски сортове като Princess Charlottе и Rosa Glauca. През 1998 година Крал Чарлз, тогава Принц на Уелс, засажда орех, трансфорат от Въльовски в основния детайл на градината. Въльовски е експерт в своята област, който обменя опит с сътрудниците си от Кю гардънс и Хамптън корт в Обединеното кралство. Той постоянно споделя своите знания и оказа помощ на локално учебно заведение да сътвори своя градина.

Член на Ордена на Британската империя (MBE) се присъжда за изключителни достижения или заслуги за общността с дълготрайно и значително влияние и които могат да служат за образец.

Медалът на Британската империя се присъжда за на практика заслуги за локалната общественост.

Крал Чарлз III посещава два пъти България като Принц на Уелс. При първото си посещаване през 1998 година Негово Величество се среща с президента Стоянов, след което подарява 10 коли за спешна помощ на болничното заведение „ Царица Йоана “ в София и посещава ромска фондация в пловдивския квартал „ Столипиново “. По време на втората си аудиенция през м. март 2003 година Негово Величество се среща с президента Плевнелиев и премиера Сакскобургготски, след което отпътува за Варна, където посещава детския център „ Гаврош “ и се среща с създателя на Карин дом. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР