Негово светейшество папа Франциск направи преди една година - от

...
Негово светейшество папа Франциск направи преди една година - от
Коментари Харесай

Преди година Папа Франциск направи апостолическото си пътуване в България

Негово светейшество папа Франциск направи преди една година - от 5 до 7 май 2019 година, апостолическото си пътешестване в България, при което поздрави българския народ и даде на всеки българин своя благослов за мир и благополучие.

Мотото на апостолическото пътешестване на папа Франциск в България носеше заглавието на енцикликата на Свети папа Йоан 23-ти " Мир на земята " /Pacem in terris/, който е именуван " българският папа ".

При апостолическото си пътешестване преди година у нас папа Франциск се срещна с представителите на държавните управляващи, с гражданското общество и с дипломатическия корпус. Светият отец имаше среща в Синодалната палата с българския патриарх Неофит, а в София и в Раковски се срещна с управлението на Католическата черква в България, чийто висш овчар е папата.

Точно преди година - на 5 май, на държавния ВИП терминал на летище София, Негово светейшество беше посрещнат от министър-председателя Бойко Борисов и от деца в национални носии. Светият отец беше посрещнат с публична гала с военни почести и от президента Румен Радев в наличието на представители на управляващите и дипломатическия корпус. В първия ден от визитата си в София папа Франциск посети и патриаршеската катедрала " Св. Александър Невски ", където насочи безмълвна молитва пред иконостаса на Светите братя Кирил и Методий. След това Светият отец произнесе от София и своята обичайната молитва " Царице небесна " /Regina coeli/, с обръщение към целия свят, която беше проследена от милиони телевизионни фенове. Но най-значимото и най-масовото събитие с присъединяване на папа Франциск в България беше неделната Света литургия, която се състоя на площад " Княз Александър Първи " на 5 май.

Вторият ден от визитата на Светия отец у нас, 6 май 2019 година, стартира с малко посещаване на папата в неофициална конюнктура в бежански център в София. След това папа Франциск отпътува за град Раковски, където в църквата " Пресвето сърце Исусово " отслужи Света литургия за първото причестяване на католически деца от цяла България. По-късно в църквата " Св. Архангел Михаил " в кв. Секирово се състоя срещата на папата с католическата общественост у нас, която се трансформира в празник на вярата за всички католици от страната.

Апостолическото пътешестване на папа Франциск в България приключи със събитие за мир, което се състоя на площад " Независимост " в София, в наличието на представители на българското общество и на религиозните вероизповедания. Тогава Негово светейшество насочи от София своя апел за мир по света.

Католическата черква в България подари преди година на папа Франциск копие на иконата на Света Богородица от Несебър, или Несебърската Богородица. Копие на иконата на Света Богородица от Несебър постоянно е носил със себе си Анжело Джузепе Ронкали, когато е бил в България като апостолически легат през предишния век - от 1925 година до 1934 година Той самият по-късно става папа Йоан 23-ти и като подобен постоянно е бил с тази икона - до последния ден на живота си.

В коментар за Българска телеграфна агенция преди година свещеник Христо Пройков - тогава апостолически екзарх и ръководител на Епископската конференция на Католическата черква в България, съобщи, че след апостолическото посещаване у нас преди 17 години на папа Йоан Павел Втори, визитата на папа Франциск в България е мотив за наша наслада и горделивост, защото България повече от 1000 години е християнска страна, а единствено в границите на по-малко от 20 години за повторно главата на Римокатолическата черква идва в България. " Това е една привилегия за нас, тъй като нашата в страна е в погледа на Светия трон и на папата. И се гледа с изключително внимание на общността на Католическата черква в България, която въпреки и дребна, е част от огромната универсална черква, каквато е Католическата черква ", разяснява тогава за Българска телеграфна агенция монсеньор Пройков.

На 11 октомври 2019 година папа Франциск издигна апостолическата екзархия в Софийската епархия " Св. Йоан 23-ти " в сан на епархия и за първи епархиен свещеник Светият отец назначи монсеньор Христо Пройков, който беше до тогава апостолически екзарх. Монсеньор Христо Пройков получи тогава и купата Софийски свещеник. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР