Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Божествената св. Литургия в

...
Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Божествената св. Литургия в
Коментари Харесай

Удостоиха патриарха с орден на Св.Игнатий Старозагорски

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглави Божествената св. Литургия в храм „ Въведение Богородично “, която бе и кулминационната точка на честванията на 50-годишнината от интронизацията на Старозагорския митрополит Панкратий. Тържествата се организират с благословението на Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан, който по традиция приветства присъстващите.

„ Днес Светата православна черква, в молебствия проси ходатайството и покровителството на Богоматер, чествайки празника Покров на Пресвета Богородица. Затова ние, стоешком под свещения купол на този Богородичен храм, сме честити да получим ходатайството на Майката Божия пред Божия трон, по молитвите на Първосветителя на родната ни православна черква – Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, който в съслужение със събратята архиерей отслужи днешната св. Литургия, в която ние се приобщихме с Господа Иисуса Христа и между тях.
Ето за какво, Светейши Владико, смирено Ви молим да приемете нашата синовна признателност за това, че приехте нашата покана и отделяйки от драгоценното си време, посетихте престолния град на богодаруваната ни Старозагорска епархия. Изказваме нашата братска признателност и към нашите събратия архиереи, които през днешния ден са с нас. Вашето посещаване ние разбираме като израз на признателността към блаженопочиващия Старозагорски митрополит Панкратий и респект към неговото дело, от една страна, а от друга ние възприемаме Вашето наличие като подтик и тласък за нашето архиерейско служение, което ни вменява дълг и отговорност. Затова, дружно с клира и православното осъществяване на Старозагорска епархия, Ви приветстваме като скъпи посетители в нашите лимити.
Разбирайки това духовно празненство, като самобитен мост сред предишното и сегашното, ние сме уверени, че и в бъдеще ще можем да разчитаме на Вашата отеческа обич и на Вашата братска помощ при реализирането на сложната, само че плодородна и народополезна задача на Старозагорската епархийска черква. Затова, зелочтимий Светейши Владико, вслушвайки се в нашата сърдечна молба, издигнете Първосветителската си десница и преподайте Патриаршеския си благослов, както на наше примирение, по този начин и на освещения клир и богохранимото паство на Старозагорската епархийска черква.
И така, дано по молитвите пресветата Майка Божия, чийто празник честваме и под куполите на чийто храм стоим, Господ Бог да упокои душата на приснопаметния Старозагорски митрополит Панкратий, чиято памет ни събра, а нас да обдарява с здраво здраве, нестихващи сили и духовна жизненост, та подражавайки на дядо Панкратий и ние в живота си да бъдем почтени Христови следовници, преследващи и доближаващи се до високия евангелски духовен блян, който да изпълва със смисъл битието ни. Амин! “

Негово Светейшество подари на митрополит Киприан посох, както и панагия, която е била подарена на дядо Панкратий от Атинския свещеник през 1975 година. В знак на признателност, старозагорският епископ  дари на патриарха омофор и епитрахил, които са нужни в служението му.

Именно патриарх Неофит е първият притежател на най-новия медал основан от Светия Синод на името на Св. Игнатий Старозагорски. Той бе отличен и с почетния знак на регионалния шеф Гергана Микова, както и с плакет от кмета на община Стара Загора Живко Тодров. Племенницата на дядо Панкратий, Дияна Михайлова, получи посмъртно орденът на името на Св. Апостол Карп, с който бе почетен вуйчо й.

Службата почетоха Техни Високопреосвещенства  Сливенският митрополит Йоаникий, Ловешкият митрополит Гавриил, Великотърновският митрополит Григорий, Пловдивският митрополит Николай, с викарните си епископи – Арсений, Поликарп и Яков, Врачанският митрополит Григорий, представители на държавната власт, бизнеса и миряни.
  По тематиката Стара Загора посрещна патриарх Неофит
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР