Негативните ефекти върху ликвидността, продажбите и общото финансово състояние на

...
Негативните ефекти върху ликвидността, продажбите и общото финансово състояние на
Коментари Харесай

„Петрол“ оптимизира разходи и диверсифицира продуктите и услугите

Негативните резултати върху ликвидността, продажбите и общото финансово положение на групата „ Петрол “ от коронавирус пандемията не са изцяло отшумели. Това четем в междинния й финансов доклад за полугодието. Високата инфлация, растежът на минималната работна заплата и повишението на цените на горивата към момента попречват достигането на равнищата от активността на компаниите от групата отпреди пандемията. В допълнение динамичността в разпространяването на ковид-19 в комбиниране с военния спор в Украйна и евентуалните опасности от него, както и високата волатилност на интернационалните цени на суровия нефт през последните месеци, които засягат непосредствено активността и консолидираните финансови резултати на „ Петрол “, основават обилни опасности.

В отговор на комплицираната икономическа и геополитическа обстановка групата предприе ограничения за

усъвършенстване на разноски и диверсификация на продуктите и услугите

за своите клиенти. Един от плановете е за създаване на верига от обекти за самообслужване, които дават опция на общоприетата услуга, понижават въглеродния отпечатък, в това число потреблението на електричество, отопление и вода, и не на последно място разноските на групата. Към момента тя оперира 15 обекта на цялостно или отчасти самообслужване. Плановете са до две години броят им да се удвои.

Взетите ограничения водят до това, че консолидираните чисти доход от продажби на „ Петрол “ в края на юни са в размер на 323.06 млн. лева като се усилват на годишна база. Но към момента изостават от резултатите от предходните три години. През първото шестмесечие над 90% от приходите на „ Петрол “ на от продажби на горива на едро и дребно – автомобилни бензини, дизелово гориво, газ пропан-бутан и метан. Евентуалното необятно нахлуване на различни заместители на обичайните горива в бъдеще, би имало значителен резултат върху продажбите и фанансовите резултати на групата „ Петрол “.

Компанията регистрира чиста облага за полугодието от 471 хиляди лева при загуба от 3.19 млн. лева година по-рано.

Към края на юни групата включва компанията майка и още 14 дъщерни компании.

Дейността им е обвързвана с търговия на едро и дребно с горива и други петролни артикули. Така че трайното покачване на цените на изкопаемите горива на международните пазари ще рефлектира отрицателно върху продажбите на групата, което ще се отрази и на оперативните финансови резултати, означават мениджърите й.

Тъй като главните доставки на горива у нас са с съветски генезис, то евентуалната цялостна възбрана на вноса им може да докара до основаване на недостиг на горива в страната и проблем на групата да обезпечи продажбите си. Така че съществува риск от затваряне на търговски обекти, прекосяване на краткотраен режим на работа и други отрицателни последствия. За да отговорят на този сюжет мениджърите на групата обследват опциите за импорт на горива от трети страни.

Заедно с това

групата е получила през първото полугодие безплатно финансиране и държавна помощ

от 812 хиляди лева по програмата за компенсиране на небитовите крайни  потребители на ел.енергия.

Доставките на горива за обектите на „ Петрол “ се обезпечават от малцина снабдители, вследствие на което групата е изложена на риск от прекратяване на тези взаимоотношения и затрудняване на оперативната активност.

От друга страна, групата прави търговия с горива, масла и други артикули посредством лични и наети бензиностанции и петролни бази.  Така че съществува риск от прекратяване на взаимоотношенията с тези контрагенти. Това пък би довело до понижаване на приходите, загуба на пазарен дял и други последици.

През първите шест месеца на тази година осем компании преобладаваха на пазара на дребно за горива, като продължава да понижава делът на дребните самостоятелни играчи. Вносът на нефтопродукти е най-вече от прилежащи на България страни. Това е резултат и от обстоятелството, че някои от компаниите на пазара у нас са свързани със притежателите на рафинерии в тези страни.  
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР