Нефтът засега ни е сигурен, въпреки че се солидаризирахме с

...
Нефтът засега ни е сигурен, въпреки че се солидаризирахме с
Коментари Харесай

Акценти за 10–16 март от Banker Weekly

Нефтът към този момент ни е сигурен, макар че се солидаризирахме с останалите 26 страни от Европейски Съюз и затворихме пристанищата си за съветски танкери. Като цяло мярката ще се трансформира в огромно предизвикателство както за Европа, по този начин и за Русия, която изнася 4-5 млн. барела недопечен нефт дневно и 2-3 млн. барела рафинирани артикули на ден.

Финансовият министър и вицепремиер Асен Василев още преди глобата успокои, че на пристанище „ Росенец ” идват кораби, които “вече не са съветски значително ”, тъй че България да е сигурна, че ще има постоянни доставки.

Повишаването на инфлацията у нас зависи напълно от хода на военните дейности и възможните наказания против Русия. Това сподели ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански.

„ Към момента следим инфлация, която е най-малко 2-3 пункта над тази, която сме дефинирали, т.е. към февруари тя е към 9 - 9.1%. Хубавото на бюджета е, че има финансови разноски, които са на база недостиг. По-скоро по-малки финансови разноски ще бъдат направени, които ще бъдат трансформирани при нужда за покриване на други потребности, провокирани от тези наказания “, сподели Каримански.

Цитираната цифра може да се окаже мека, тъй като „ довоенната ” ни прогноза беше за годишна инфлация от 12% към юни, а по-късно – слизане до 7.5% в края на годината, сподели централен банкер. Той изясни, че войната е значим фактор за растежа на цените, само че даже и тя да бъде прекъсната, суровините няма да спрат да нарастват. Експертът от Българска народна банка сподели още, че другата седмица се чакат основни данни от ЕЦБ, които ще включват износа и от които ще могат да се създадат по-точни прогнози за повишаването у нас.

Войната в Украйна попари очакванията на туристическия отрасъл у нас. Само до преди месец светът се надяваше, че тази година ще бъдe годината на нaй-нaтoвapeния тypиcтичecĸи лeтeн ceзoн дoceгa. Очакваше се, че хората, които повече от две години бяха заклещени по домовете си поради пандемията Ковид 19, най-накрая ще се отърсят от терзанията си и ще възстановят насладата от ваканциите си. Само че... нещата не се развиха по този начин. Особено за България.

Както сподели министърът на туризма Христо Проданов през седмицата, „ Никой не отива на отмора в милитаризирано море “. И не скри, че предвижда трети следващ тежък сезон. Този път поради войната в Украйна. 

Вероятно и в най-големите си кошмари Кирил Петков не е сънувал, че ще му се наложи да ръководи страна, в която бушуват няколко рецесии, а на всичкото от горната страна съвсем до границата й избухна война. По всичко наподобява, че го е достигнало проклятието на китайците – да живее в забавни времена. А и ние около него. Всъщност ние си живеем по този начин от 32 години.

Дори на този декор опозицията не стопира да подлага на критика държавното управление, да го заплашва и да го клати. Още по-лошото е, че от време на време го клатят и самите участници в управническата коалиция, борейки се за някакви техни си ползи, мимикриращи като опит за опазване на партийна еднаквост. Истината обаче е доста семпла - сега нито една от парламентарно показаните партии не желае предварителни избори. Изключение ненапълно прави единствено „ Възраждане “, само че... единствено ненапълно. 

Три десетилетия след приемането на най-важния реституционен нормативен акт - Законът за собствеността и използването на земеделските земи (ЗСПЗЗ), кабинетът пусна за публично разискване план за смяната му, с който да бъде закрепен краят на поземлената реставрация.

Предлага се двугодишен период, в който собствениците/наследниците да подават искания до общинските служби по земеделие за определяне на границите на земеделските парцели, за които правото на възобновяване е прието с влезнало в действие решение на общинската работа по земеделие или със правосъден акт.

Имотите ще се разполагат върху земи, предоставени от общинския и държавния поземлени фондове, като за притежателите или наследниците, които не са подали искане за определяне на границите, това ще става служебно.

Отминалата 2021 година сервира вкупом толкоз промени в партийно-политическата ни система, колкото не бяхме следили за предходните три петилетки. „ Вечните ръководещи ” (ГЕРБ) изпаднаха от властта без действителни шансове да се върнат в нея. Появиха се нови субекти, които от раз завоюваха избори, само че по-късно зациклиха, изпаднаха в рецесия и някои даже изчезнаха. Увехнаха цялостен букет от обединения в така наречен родолюбив сегмент. Най-старата българска партия счупи поредно най-тежките си електорални анти-рекорди в съвременността. Но най-интересното от всичко (може би в смисъла на китайското проклятие) е, че огромните промени не завършват, а едвам стартират, и то освен под лозунга „ Продължаваме промяната ”.

Нова финансова измама търси жертви сред потребителите на известната социална мрежа. Измамата се базира на комбинация от действителни обстоятелства за онлайн търговия с виртуални пари и побългарената им подправена версия, съпроводена от  примамващи изказвания за подкрепящите тези планове световноизвестни визионери Илън Мъск, Марк Зукърбърг, Джеф Безос, Ричард Бренсон, Бил Гейтс, като някои от тях даже са посочени и като основатели на такива платформи.



В България страната се трансформира в най-големия рекламодател. Няма тъкмо изследване по какъв начин държавното финансиране през реклама въздейства на дадени медийни политики, само че е реалност, че страната разпределя един значителен запас. На фона на целия рекламен пазар той не е чак толкоз огромен, само че до момента в който рекламният пазар продължава да се свива, смисъла на обществените запаси в този бизнес става все по-голямо и по-голямо. Тук нямам поради порочния модел на финансиране с пари от държавния бюджет на Българска национална телевизия, БНР и Българска телеграфна агенция. Говоря за финансиране на частни медии със средства от оперативните стратегии на Евросъюза - през рекламни организации, естествено, посредством държавна реклама, посредством контракти за медийно обслужване на общините, през политическа реклама от държавните дотации. Като се сумират тези пера, сборът не е дребен - към 15 млн. годишно, които се разпределят по непрогледен метод, фаворизиращ избрани медии въз основата на предстоящи услуги.  Медийният и политически специалист доцент Иво Инджов пред „ БАНКЕРЪ “.

България била зложелател на Русия. Това разгласи путиновската клика тази седмица, откакто включи страната ни в листата с непознати страни и територии, които „ правят вражески дейности против Русия “.

Как обаче този „ зложелател “ кореспондира с следствието, публикувано неотдавна от " Щаба на Навални " - бунтарската неправителствена организация на Алексей Навални. 

Накратко, става дума за следното: посредством елегантни и не толкоз елегантни схеми, парите за сметоизвозването в Хабаровск - най-големият съветски град в Далечния Изток, се трансформират в " камара " скъпи жилища, коли и ваканционни парцели по нашето Черноморие. Те са благосъстоятелност на Алексей Изотов - хабаровският " шеф " на боклука, брачната половинка му Екатерина и двете им деца Антон и Мария. Фамилията е  горделив " съучастник " в четири компании, регистрирани в България - “Бешикташ ” ООД, “Морски Бриз - 2″ ООД, “Слънцеград ” ООД и “Еритон ” ООД, посредством които са съумели да напазаруват съществено количество апетитни парцели в гр. Бяла.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР