Неформалната гражданска организация Дишай, Димитровград“ е номинирана от Българския хелзински

...
Неформалната гражданска организация Дишай, Димитровград“ е номинирана от Българския хелзински
Коментари Харесай

„Дишай, Димитровград“ с номинация за „Човек на годината“

Неформалната гражданска организация „ Дишай, Димитровград “ е номинирана от Българския хелзински комитет за правозащитната премия „ Човек на годината “. Борбата на жителите за качеството на въздуха е приета от редица екологични организации, като „ Грийнпийс “ – България, За Земята, Дишай България и други

Работата на организация е видяна след почналите от май 2021 година обгазявания на въздуха в Димитровград, които съответстват с обновяване на работа на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “ – една от най-старите топлоелектрически централи в страната.  Гражданското обединяване провежда редица митинги, сезира институции и употребява всевъзможни правови средства, с цел да се опита да накара централата да влага в инсталациите си и да спре замърсяването. Те3зи дейности доведоха до казус  и през април т.г. Регионална инспекция за опазване на околната среда – Хасково спря работата на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “и издаде насилствена административна мярка за прекъсване на горивната апаратура.

От май 2021 до април 2022 екоинспекцията е записала 45 сигнала по отношение на нередности при активността на Топлоелектрическа централа „ Марица 3 “. Това е първа сходна мярка в България за затваряне на огромно дружество поради замърсяване.

В момента централата не работи, само че апелира наложените й ограничения.

„ Номинацията за нас значи, следващото самопризнание за работата и резултатите, които сме постигнали. Борбата за правото да дишаме чист въздух продължава, чака се локалната централа за проработи от първия ден на 2023г. и макар, че декларират че са създали софтуерни усъвършенствания, това би трябвало да бъде потвърдено във времето, без да бъдат правени повече взаимни отстъпки по повод живота и здравето на нашите деца “, разясниха от „ Дишай, Димитровград “.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР