Неефективна е осигуряваната подкрепа на децата и учениците със специални

...
Неефективна е осигуряваната подкрепа на децата и учениците със специални
Коментари Харесай

Омбудсманът алармира: Близо 30 000 „специални деца“ чакат адекватна подкрепа от държавата

Неефективна е обезпечаваната поддръжка на децата и учениците със специфични просветителни потребности /СОП/ в просветната система . Хиляди малчугани със СОП не съумяват да завършат наложителното по Конституция образование до 16-годишна възраст. Малко от тях имат опцията да бъдат подкрепяни от помощници на учителя заради неналичието на финансови средства. При доста възпитаници главната тежест по приобщаването им в образованието пада върху фамилиите вместо върху просветителните институции. Тези проблеми са систематични и за решаването им са нужни съществени запаси и нов модел за работа с децата със СОП. Това демонстрира разбор на омбудсмана проф. Диана Ковачева, който се основава на детайлни данни по райони за основни индикатори за реализирането на политиката по приобщаващо обучение на децата и учениците със СОП, предоставени от Министерство на образованието и науката /МОН/.

Изследването ще бъде показано по време на полемиката „ Приобщаващото обучение – проблеми и решения “, която се провежда от публичния бранител и просветния министър проф. доктор Галин Цоков. То ще стартира от 10:30 часа на 30 ноември в заседателната зала на II етаж в институцията на омбудсмана – ул. „ Георг Вашингтон “ №22.

В разискването ще вземат участие депутати, академични преподаватели, родители, шефове на образователни заведения, шефове на ресурсни центрове за приобщаващо обучение от София, Пловдив, Пазарджик, началникът на районното ръководство на образованието в София Ваня Кастрева, специалисти и други

Дискусията е част от Националната акция на омбудсмана „ За правата на децата и хората с увреждания “ , в границите на която, по гледище на проф. Ковачева, бяха обезпечени 8 милиона лв. спомагателни пари за приобщаващо обучение за деца със СОП за 2023 година

По данни на МОН към края на 2022 година децата в детските градини със специфични просветителни потребности са 7126 . Проблем в детските градини е работата с родители, навременното идентифициране и поддръжка на децата със СОП. Така се пропуща скъпо време за работа с тези деца и за превъзмогване на дефицити в развиването им. Учениците от I до XII клас , които попадат в тази група са 20 040 . Подробните данни по просветителни стадии демонстрира, че дребна част от учениците със СОП стигат до гимназиално образование, като с всеки идващ стадий на обучение броят на учениците със специфични потребности в просветителната система понижава.

За решаването на тези проблеми е наложителна по-добрата съгласуваност сред отрасловите институции като здравното, общественото и просветното министерство, общините и съответно финансовото и ресурсно подсигуряване на приобщаващото обучение. В мнението си омбудсманът показва, че са нужни и целенасочени старания в посока смяна на настройките и на учители, и на родители по отношение на децата и учениците със СОП.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР