Недоволството е във връзка с поетия ангажимент за намаляване на

...
Недоволството е във връзка с поетия ангажимент за намаляване на
Коментари Харесай

Не погребвайте енергетиката, защитете енергийната сигурност на страната: Синдикати и миньори протестират пред парламента

Недоволството е по отношение на поетия ангажимент за понижаване на въглеродните излъчвания по отношение на равнищата им през 2019 година
Повече от 3 000 работещи във въгледобивни сдружения и топлоенергийни централи от цялата страна на митинг пред Народното събрание. Той е проведен от синдикатите и е под надпис „ Да защитим енергийната сигурност на страната ”. 

Недоволството е провокирано от поетия пред Европейска комисия ангажимент с Плана за възобновяване въглеродните излъчвания при производството на ток да се понижат с 40% до 2025 година Страховете на работещите в централите са, че това ще остави хиляди фамилии без работа.

По тематиката беше реализиран политически консенсус в отрасловата енергийна комисия на Народното събрание, която предлага държавното управление да предоговори с Брюксел затварянето им чак през 2038 година.

А тази заран депутатите гласоподаваха да задължат Министерския съвет до 31 март да предприеме всички дейности за предоговаряне с Европейска комисия на частта от Плана за възобновяване, която визира затварянето на въглищните централи.

По обед при протестиращите слязоха и депутати от разнообразни парламентарни групи. Над 500 работещи във Топлоелектрическа централа " Марица Изток 2 " тази заран потеглиха към София, обясниха синдикатите. Според тях заложените в проекта 40% понижаване на въглеродните излъчвания ще доведат до понижаване на работата в централата с сред 50 и 60%. Това значи 6000 души да си останат у дома, споделят синдикалистите в централата.

Те упорстват за предоговаряне на глава „ Енергетика ” в Плана за възобновяване и комплекс „ Марица Изток ” гладко да бъде изведен до 2038 година от работа. Това са базови мощности, без тях ще се върнем към времето, когато е имало режим на тока, споделят още синдикалистите.

„ Не търсим повсеместност през днешния ден, а да покажем на политиците, че тези хора имат какво да им кажат ”, сподели Пламен Димитров, президент на КНСБ. „ Гледах социологическо изследване, съгласно което повече от половината българи желаят да запазим работата на централите. Тоест това не е единствено гласа на работещите, а и разсъдъкът на обществото ”, сподели Димитров.

„ Миналата година 8 милиарда лв. генерира държавната енергетика, която влезе в бизнеса, с цел да можем да запазим конкурентноспособност, да запазим работните места, а и за угнетяване на цената за бита. Ако нямаме тези въглищни централи, които генерират малко повече от половината ток, който използваме зимата, може да си визиите какво ще стане. Бизнесът сподели, че ще има поголовни банкрути. Говорят за 100 000-150 000 работни места, които може да бъдат изгубени ”, съобщи Димитров по Нова телевизия. 

По думите му нормализиране на цената на тока се чака най-рано през 2026 година Снощи в комисията по енергетика се е стигнало до единодушие по тези въпроси, синдикатите чакат да видят дали то ще бъде гласувано в пленарна зала.

Страната ни е основна за съществуването на ток изключително през зимата в целия район. Ще има режим, в случай че при нас няма такива мощности, счита още Пламен Димитров.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР