Недоволство срещу изсичането на дървета в централната част на Кюстендил

...
Недоволство срещу изсичането на дървета в централната част на Кюстендил
Коментари Харесай

Нова вълна на недоволство в Кюстендил заради отрязани дървета

Недоволство против изсичането на дървета в централната част на Кюстендил се надига в обществените мрежи. Дървета се режат още от есента на предходната година, когато бяха отстранени повече от 20 липи и кестени по централния бул. „ България “, именуван Алеята, както и в някои от кварталите.
Тогава комисия направи проучване дърво по дърво и набеляза болните, съхнещите и рисковите, които бяха отстранени.

Преди по-малко от седмица обаче бяха отсечени и дървета пред Градската художествена изложба, до паметника на художника Владимир Димитров - Майстора. Това провокира новата вълна на неодобрение.

Възрастна жена, която всекидневно минава през парк „ Галерията “ е гледала клипове в обществените мрежи. Според нея дърветата са напълно здрави. „ Освен това са млади дървета . Не знам за какво ги режат. “

Тя подлага на критика и кмета на града за пренесените за хиляди левове брези, половината от които са изсъхнали, други са оголени. „ Знам, че той на мястото на брезите направи паркинг . И в този момент отряза и дърветата до брезите. Отсякоха два страхотни кестена. Там си седят още дънерите – напълно здрави, само че той изяснява, че те ще убият някого. “

 Засаждане на дървета в Кюстендил Снимка: Кирил Фалин

Според природозащитника и някогашен общински консултант инж. Севделин Атанасов, който е участвал на отрязването на последните дървета, те са били напълно здрави.

„ И в този момент на тяхно място посадиха някакви фиданки. Нормалните хора през юни не садят дървета . Дърветата се садят пролет или есен. През юни посадено дърво е напряко обречено. Няма кой да спре тази история, тъй като в Кюстендил няма гражданско общество. И какво стана с тези брези? Преместиха един паркинг с 50 метра надолу, с цел да отрежат 100 брези . Кому беше належащо това? И паркинга го сложиха до галерията, напълно близо, пред очите на фигурата на Майстора там. “

Чинарите по света са хилядолетни дървета. Чинарите в Кюстендил от позиция на възрастта са към момента „ бебета, пеленачета “, разяснява Атанасов, който недоумява за какво ще ги кастрят.

„ Чинар не се кастри. Аз на никое място не съм видял чинар окастрен, с изключение на тук, в Кюстендил . Те си порастват, клоните са здрави и в никакъв случай не падат. “

 Петър Паунов Снимка: БГНЕС

От отсечените дървета единствено едно е крепко, само че с оголена коренова система, опонира кметът на града Петър Паунов и дава образец с.

„ Когато падна липата върху детето на площада и уплашената майка искаше да ме убие, какво да й кажем? “

„ На всяко отрязано дърво се засаждат по три нови. Ние нямаме интерес да режем дървета . Това коства запас на общината, ангажираме хора, плащаме за всичко това. Режем, единствено тъй като са рискови дървета. Всяка година имаме произшествия “, аргументира се Паунов.  

Според природозащитника инж. Атанасов чашата е преляла с отрязването на дървета в новия парк, за който преди две години по думите му са изхарчени 4 милиона и половина. „ Защо не ги отразяха тогава, а в този момент ги режат? Как се разболяха тези дървета за две години?
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР