Недоволни софиянци се събират пред Столична община, за да протестират

...
Недоволни софиянци се събират пред Столична община, за да протестират
Коментари Харесай

Столичани протестират пред общината срещу построяването на завод за изгаряне на боклук

Недоволни софиянци се събират пред Столична община, с цел да стачкуват против изграждане на цех за изгаряне на отпадък. Заради него общината ще вземе заем от европейска банкова институции, а недоволните считат, че технологията е остаряла и инсталацията ще бъде сериозен замърсител с фини прахови частици.
Евгения Ташева от съдружие " За Земята " счита, че има късмет обществото да застане на страната на протестиращите:  

" За моя голяма наслада към този момент хората започнаха да чуват, че това се случва, тъй като до неотдавна мисля, че имаше всеобщо неведение по въпроса. Сега, за благополучие, завесата малко се подвигна,  и може би заради чувствителността, поради неприятното качество на въздуха някак си направи усещане, че има и такава концепция. Така че за мен възможностите обществеността да застане на страната на несъгласните са големи, само че просто в действителност има публичност. "

Ташева изясни, че и в този момент доста боклуци в столицата се горят, а не се рециклират:

" Това, което сега правим  в София е, че всеобщо си събираме смесено отпадъците. Масово доминират сивите контейнери за смесени боклуци, тук-таме има и цветни контейнери за разделно събиране, а и наличието е съвсем еднообразно на двата типа. Докато липсват тези два детайла – обективна такса боклук на количество и комфортно разделно събиране, но в действителност до вратата на всяка етажна благосъстоятелност, до момента в който имаме тези  анонимни улични контейнери е доста мъчно първо да се причислява самостоятелното ползване, да се санкционират нарушителите. 

Смесеното събиране значи, че те неизбежно би трябвало да минат през най-малко една поточна лента, с цел да бъдат отделени рисковите, огромните и рециклируемите материали, само че защото камионите, когато събират отпадъка, те всичко компактират с една преса и смесването в действителност става необратимо. Затова успеваемостта на завода за боклуци край Гара Яна е доста ниска, в случай че гледаме какъв брой изкарва той за преработване, изкарва не повече от 10% пот материалите. 

И органичният боклук – храните, растителните материали, всичко това е най-малко 20% от целия ни отпадък Това не доста и всичкият този органически боклук бива изсушаван, даже за сметка на ползване на ток и т. н., с цел да бъде в един миг изгорял. Дори сега столичните боклуци се горят, само че не в града, а в циментови пещи в страната, които имат позволение за това. "

Ташева разяснява и аргумента, че посредством изгарянето в Топлоелектрическа централа " София " ще се обезпечи сила за жителите:  

" Транспортирането на отпадъците са включени сега в такса боклук и всеки който е поданик в този град я заплаща, само че не всеки, който заплаща такса боклук е клиент на Топлофикация. И тук стигаме досега, че както столичното дружество за отнасяне на боклуци, по този начин и Топлофикация, са общински И става един доста чудноват продан на средства или на материални активи. Това гориво от боклуци, доколкото разбирам, няма да бъде заплащано от Топлофикация, т. е ще й бъде доставяно гратис. Което значи една скрита или не толкоз скрита компания на субсидиране на всички, плащащи налози в града към всички клиенти. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР