Недовършен водопровод накара хората от пернишкото село Ярджиловци да протестират.

...
Недовършен водопровод накара хората от пернишкото село Ярджиловци да протестират.
Коментари Харесай

Калфин:Протестите в Ярджиловци не са политически, хората нямат вода

Недовършен тръбопровод накара хората от пернишкото село Ярджиловци да стачкуват. Ако не бъдат подхванати съответни дейности, жителите на селото се заканват в края на май да стачкуват и пред постройката на общината в Перник. 

Недоволството е провокирано от забавянето на втория стадий на плана за водоснабдяване, сподели кметът Данчо Данаилов. Има одобрен план и подписан контракт, само че реализацията му се бави. По думите му заради незавършения тръбопровод 1/3 от селото употребило локални водизточници, водата от които не е качествена, защото съдържала огромно количество манган.

Кладенците пресъхват, а там, където има вода, е с доста неприятни индикатори, изясни кметът. В кладенците наличието на манган е в пъти по-висок от допустимата норма. За да компенсират потребността от вода, хората употребяват промишлена от близкия язовир до Ярджиловци, което в 21 век е неприемливо. 

Кметът на Перник Вяра Церовска съобщи, че планът за построяването на тръбопровод е одобрен през 2016 година. Той се извършва на два стадия, първият от които е приключен. За втория стадий също е подписан контракт, който е координиран и одобрен. Истината е, че няма финансиране в ПУДООС, сподели Церовска и изясни, ситуацията, че довстъпването й в общината селото в никакъв случай не е имало тръбопровод. 

Ивайло Калфин, член на Народно събрание на Политическа партия АБВ, който посети селото, изясни, че жителите на Ярджиловци не желаят нищо повече от кмета на община Перник, с изключение на да пусне едно писмо, с цел да стартира идващия стадий от построяването на водопровода. 

„ Протестите на жителите на Ярджиловци не са политически. Да, кметът на селото е от АБВ, само че няма политически лозунги, нито акция. Хората от селото стачкуват, тъй като нямат вода. Кметицата се обидила, разсърдила се е и свикала общоселско заседание, в което да си изложи причините. Събранието щеше да пропадне, в случай че се беше състояло с тези хора, които тя си мислеше. Имаше доста симпатични младежи от Перник, които бяха пристигнали до Ярджиловци, с цел да създадат прекрасен декор зад кметицата. Но казусът е в същността. Кажете ми каква е логиката един кмет да не пусне едно писмо до финансиращата институция - нищо повече не се желае от това. Тя споделя: Аз съм го пуснала, само че тя го е пуснала доста по-рано, когато не е трябвало да го пуска. Трябвало е в последната година и половина да го пусне. Защо?! Ами тъй като кметът на Ярджиловци не е от ГЕРБ. Ето по този начин не става - парите ги има, само че ти тъй като не си от нашите, няма да ги получиш.  

Пет лв. не са влезнали в селото при мандата на тази кметица. Кметът на едно село би трябвало да направи чудеса, всеки тича при него като има проблем. Гледат дребни деца с промишлена вода. Ползват кладенци, единствено че и кладенците пресъхват. За какво приказваме?! До къде сме довели партийното късогледство в България. Да гледаме в този момент напук, че кметът не е наш, ние пък няма да дадем на селото вода. Кои са тези, че да дават вода?! Ето против това се борим. Борим се на тези избори, евентуално и на идващите и по-следващите, до момента в който не се трансформират нещата. Много хора са разочаровани в селото. От 60-те години на предишния век те се борят да имат вода. Да, и са тръгнали нещата. Сигурно доста хора са съдействали за това. Трябва да се продължи. Пак ли би трябвало хората да чакат още 60 години?!Ето това е нашата борба!, сподели още Калфин. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР