Недостигът на учители у нас е изключително голям и затова

...
Недостигът на учители у нас е изключително голям и затова
Коментари Харесай

След осем години у нас ще има недостиг на близо 40 000 учители

Недостигът на учители у нас е извънредно огромен и по тази причина една от политиките ни е за кадровото застраховане на просветителната ни система. В нея след осем години ще липсват 39 000 учители, а единствено след две години - 10 000 учители. Това демонстрират проучвания, направени от Синдиката на българските учители, които бяха доказани и от изследване на Министерството на образованието и науката. Това съобщи ръководителят на СБУ Янка Такева на форума "Учители на бъдещето " в столичното 18-о Средно учебно заведение "Уилям Гладстон ". В полемиката вземат участие също министърът на образованието и науката Красимир Вълчев и представители на организацията "Заедно в час ".

"Проучването, направено преди година и половина от Дирекцията "Квалификация " в МОН, удостоверява, че след осем години в българската просветителна система ще липсват 39 000 учители, а в Европа ще има дефицит на 6 милиона учители. Това проучване сподели, че още в идната година у нас ще имаме извънредно огромен недостиг от учители по природо-математическите дисциплини, като той се усеща още от тази образователна година. Имаме дефицит на учители по математика, информатика, по непознати езици и начални учители ", сподели Такева, представена от Българска телеграфна агенция.

От три години синдикатът, МОН и "Заедно в час " приготвят план /програма/, който планува всяка година да се образоват по 600 учители, както и ресурсни учители, които да получават педагогическа дееспособност за една година /по така наречен бърза писта/. Сега у нас имаме 1460 ресурсни учители, които би трябвало да работят с 22 670 деца и възпитаници със специфични просветителни потребности от детската градина до 12-и клас.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР