Недостигът на лекарствени продукти е нарастващ проблем в Европа и

...
Недостигът на лекарствени продукти е нарастващ проблем в Европа и
Коментари Харесай

Проф. Христо Хинков: Недостигът на лекарствени продукти е нарастващ проблем в Европа и САЩ

Недостигът на лекарствени артикули е възходящ проблем в Европа и Съединени американски щати, съобщи министърът на опазването на здравето проф. Христо Хинков, който участва в Медиен спорен конгрес „ Актуални провокации пред лекарствоснабдяването в България “.

" Той се разпростра още повече след пандемията от COVID-19. Най-често доставката на медикаменти е обвързвано с индустриални проблеми и други фактори. Не без значение са и геополитическите измерения, тъй като има взаимозависимост от индустриалните първични материали, които най-често са свързани с Индия и Китай ", разяснява здравният министър.

Само за три месеца сегашното управление на Министерството на здравеопазването е разгледало над 65 сигнала по отношение на дефицит на разнообразни лекарства, сподели той.

Нещата с физическата досегаемост до лекарството не се усъвършенстват. Решаваме самостоятелни проблеми през по-голямата част от времето, сподели проф. Илко Гетов - зам.-министър на опазването на здравето.

Голяма част от рапортуваните дефицити са измежду антибиотиците. До преди коронавирус пандемията случаите на дефицит бяха по-скоро изолирани, в този момент има обстановки в които над 20 страни са наранени, уточни той.

В топ 3 на дефицита на медикаменти влизат - амоксицилин, амоксицилин/клавуланова киселина и прегабалин.

Богдан Кирилов - изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по медикаментите уточни, че водещи са сигналите от жителите. Имало сигнали в организацията за към 70 лекарствени артикули.

 

" Имаме подготвеност, от 1 октомври ще има електронна рецепта за тези артикули, които бяха оповестени ", сподели още министър Хинков.

Българска телеграфна агенция напомня, че съгласно план на разпоредба на Министерството на здравеопазването от 1 октомври т.г. две групи медикаменти - антибиотици и лекарствени артикули за лекуване на диабет, ще се изписват единствено и само с електронна рецепта.

Във връзка с електронната рецепта Димитър Маринов, ръководител на Българския фармацевтичен съюз (БФС), разяснява, че по този начин доста по-лесно ще се наблюдава и ще се вижда какъв брой предписания не са изпълнени, както и какви медикаменти са нужни. По думите му със наложителната електронна рецепта за антибиотици и медикаменти за диабет ще се усъвършенства контролът по предписването и отпущането им. Маринов напомни, че БФС са един от моторите за цифровизация и за електронните предписания, като добави, че са упорствали всички предписания да са в електронен тип.

По тематиката за дефицит на медикаменти здравният министър проф. Христо Хинков разяснява, че се работи в посока лекарството наложително да бъде верифицирано, след което да бъде отписано, когато стигне до потребителя. Заместник-министърът на опазването на здравето Илко Гетов добави, че се планува информацията във връзка с наличността на медикаментите да стане по-видима.

 

Източник Новини.бг, Българска телеграфна агенция

 

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР