Недостигът на лекарства в момента не се дължи на паралелен

...
Недостигът на лекарства в момента не се дължи на паралелен
Коментари Харесай

БАРПТЛ: Проблемът с лекарствата може да се реши с премахване пречките пред паралелния внос

Недостигът на медикаменти сега не се дължи на успореден експорт, а на висока заболеваемост, свръхпотребление и изкривяванията в лекарствената приложимост у нас. Това декларират в своя позиция от Българската асоциация за развиване на паралелната търговия с медикаменти (БАРПТЛ) по отношение на продължаващия проблем с дефицита на редица лекарства у нас.

За да се компенсира незадоволителния импорт на антибиотици и инхалаторни артикули за деца следва да се насърчи паралелната дистрибуция, а не да се лимитира, настояват от Асоциацията. От там показват, че  в момента доставките на аугментин и вентолин солуцио у нас са и с помощта на успореден импорт.

С смяната в логаритъма на СЕСПА нито ще се обезпечат повече суспензии, нито ще се решат проблемите на лекарствоснабдяването, считат от БАРПТЛ. СЕСПА следи към 4000 медикаменти от Позитивния лекарствен лист от началото на действието си,  а дефицитът сега не визира нито едно от тях, означават от там и допълват, че законовият предел от 65% е обвързван с логистиката на процесите и прибързаната му смяна му би нарушила салдото в лекарствоснабдяването.

Според тях с цел да се реши казусът е належащо поощряване на паралелния импорт, опция за бърз импорт от търговците на едро и понижаване на административната тежест върху паралелните вносители. „ Такива ограничения и досега не са подхванати, а са напълно в прерогативите на изпълнителната власт, защото касаят промени в поднормативната рамка “, акцентират от Асоциацията.

„ Административните бариери пред паралелния импорт са големи. Законът и до през днешния ден дефинира 90 дни период едно лекарство да получи позволение за приложимост от успореден импорт и 30 дни с цел да му бъде позволена цена – т.е. най-малко 120 дни, за да  стигне до пациента. На процедура обаче може да отнеме 10-12 месеца заради тромави и недалновидни процедури. Призовавахме и продължаваме да предлагаме при открит по ЗЛПХМ дефицит да стартира моментална процедура, без да се изчаква отговор от организацията на страната, от която ще се извърши импорт, прекосяване на регистрационен режим за одобряване на цената на лекарството и опция пациентите да го получат с избрания % реимбурсация в аптеката “, се споделя в позицията на паралелните търговци с медикаменти.

„ Динамиката и обсегът на лекарствоснабдяването са доста огромни и изискват проактивност от страна на институциите и предписващите експерти. В първия случай – за поощряване на вътреобщностни доставки на медикаменти в недостиг и бързия успореден импорт, а във втория – за навреме информиране на пациентите и ориентиране към налична терапия “, приключва позицията на БАРПТЛ.

С цялата позиция на Асоциацията можете да се запознаете.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР