Недостиг в размер на 15.8 трлн. щ. долара ще има

...
Недостиг в размер на 15.8 трлн. щ. долара ще има
Коментари Харесай

Люта пенсионна криза чука на вратата

Недостиг в размер на 15.8 трлн. щ. $ ще има в пенсионните системи на Съединените щати, Китай и на други водещи стопански системи към 2050-а, сигнализира влиятелната "Група на 30-е " (Г30). Това е интернационална организация на водещи финансисти и учени, чиято цел е да изследва по-задълбочено разнообразни стопански и финансови въпроси и да изследва обвързваните с тях последствия от решенията на държавния и на частния бранш.

Прогнозираната пенсионна дупка за 15.8 трлн. $ е поправена съгласно инфлацията, тъй че настоящата й номинална стойност към 2050-а ще е много по-висока - в размер на 23% от световния Брутният вътрешен продукт през същата година, показват в отчета си от 75 страници членовете на Г30, измежду които са ръководителят на "Бенк ъф Инглънд " - Марк Карни и някогашните министри на финансите на Съединени американски щати - Тимъти Гайтнър и Лорънс Съмърс. Според тях главен провинен за зеещия недостиг, оценен на 1.2 трлн. щ. $ през 2018-а, са "антикварните " пенсионни системи. А предстоящите по-ниски приходи от спестяванията в епохата на ниски лихвени проценти, задълбочават в допълнение казуса.

Докладът на специалистите покрива 21 страни (сред които са и Япония, Германия, Индия и Мексико), които пълнят 90% от международния Брутният вътрешен продукт. Те обаче предизвестяват, че задаващата се рецесия не е единствено при пенсиите. Защото финансовата сигурност до края на виталния път зависи също от съществуването на обществено опазване на здравето, жилищни и транспортни услуги, както и от съществуването на неофициална общественост и на поддръжка от фамилията.

Г30 предлага микс от политики за справяне с казуса:

- нарастване на формалната възраст за пенсиониране с най-малко четири до шест години до 2050-а и обезпечаване на опция за искащите да работят по-дълго. Една четвърт от финансовата дупка може да се попълни, в случай че пенсионерите работят още приблизително 20% от времето на чиновниците на общоприета възраст;

- поощряване на обособените човеци да пестят повече и нарастване на налозите в поддръжка на обществените пенсии. В тези ограничения биха могли да се включат и наложителни спестовни планове;

- единодушие, че предстоящите пенсии би трябвало да са по-ниски. За пенсионерите със междинни и високи приходи това може да значи да живеят с 60% от междинния им размер преди пенсионирането, а не със 75 %.

Докладът на работната група, в която влизат също ръководителят на "Ю Би Ес груп " - Аксел Вебер, и заместител ръководителят на "Блек рок " - Филип Хилдебранд, приканва също да бъдат понижени разноските за административни услуги и за ръководството на активите на пенсионните фондове, които се поемат от хората, спестяващи за пенсии. Приоритет би трябвало да имат промените за минимизиране на разноските за ръководство на вложенията.

Докладчиците признават, че предотвратяването на задаващата се рецесия ще е мъчно, тъй като ще изисква политически непопулярни решения. И, което е още по-лошо, тя идва във време когато доверието в държавните институции понижава, главните политически партии губят поддръжка и гласоподавателите стават все по-разслоени и податливи на популистка изразителност и измама.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР