Недостиг на витамин D – какви са последиците? Днес около

...
Недостиг на витамин D – какви са последиците? Днес около
Коментари Харесай

Недостиг на витамин D – какво се случва в тялото?

Недостиг на витамин D – какви са последствията?

Днес към 1 милиард души по света изпитват дефицит на витамин D. Ако тялото не получава задоволително от него, това може да докара до съществени последствия.

Витамин D е значимо разтворимо хранително вещество. Често, тялото изпитва дефицит. Но за какво? Всяка клетка в тялото ви употребява или съхранява витамин D. За страдание храните, богати на този витамин, не могат да ви избавят от недостига. Това може да стане посредством излагане на слънце и/или добавки.

Причини за недостиг на витамин D
не се усвоява задоволително
някои от вашите болести пречат на абсорбцията му
фактори на околната среда, възраст, даже расата могат да усилят риска от появяването на недостиг

Кой е изложен на риск:
испанци и чернокожи
вегани
който има нетърпимост към лактоза и/или е алергичен към мляко
в случай че избягвате риба
в случай че живеете надалеч от екватора или прекарвате доста време на закрито
в случай че злоупотребявате със слънцезащитите кремове
затлъстели хора
деца, които не са били кърмени (или са били кърмени за малко време)
бременни или кърмещи дами

Какви болести могат да доведат до недостига на витамин D?
сърдечно-съдови болести
рак
метаболитни проблеми
дихателни проблеми
кожни болести
проблеми с мускулите
проблеми с костите
неврологични болести
стомашно-чревни болести

Недостигът може да утежни признаците на тези болести. Но, в случай че се отървете от него, тогава ще се почувствате доста по-добре. Разбира се, това няма да излекува главната болест. Но признаците ще се облекчат.

До какво води дефицитът на витамин D?

1.Умора
Може да изпитвате непрекъсната отмалялост без причина. И освен вечер, само че и през целия ден. Дори дребен недостиг на витамин D може да аргументи главоболие и отмалялост. Симптомите нормално изчезват, когато попълните запасите от това вещество.

2.Недостиг на калций
Калцият е друго жизненоважно хранително вещество. Витамин D способства за неговото асимилиране. Следователно, в случай че не е задоволителен, рискът от дефицит на калций се усилва. А това може да докара до други болести.

3.Болки в костите
Тази болежка се простира до ставите. Понякога се приписва на възрастта или артрита. Но, в действителност, казусът може да е друг. Недостигът предизвика болки в костите във всяка част на тялото. Но най-често краката, гърба и ребрата попадат под удара.

4.Депресия
Дните са къси, слънце съвсем няма. Но депресията може да се развие освен поради времето. А точно, заради дефицит на витамин D в тялото ви. Следователно, може да се случи когато и да е на годината.

5.Слаб костен метаболизъм
Витамин D е жизненоважен за метаболизма на костите ви. Учените откриха връзка сред ниските равнища на витамин D при дами в менопауза и менопауза и ниската костна компактност. Ако плътността на костите е ниска, има по-висок риск от приемане на фрактура.

6.Прекомерен косопад
Стресът не е единственото нещо, което предизвиква този признак. Учените считат ниските равнища на витамин D за главен рисков фактор за плешивост (косопад).

7.Затлъстяване и необяснимо наддаване на тегло
Ниските равнища на витамин също могат да повлияят на наддаването на тегло. Какво ще помогне в този случай? Не единствено банкет на добавки, само че и промени в диетата.

Каква е дневната нужда от витамин D?
Препоръчителната дневна доза е 400-800 IU (международни единици). Тази цифра е систематизирана. Трябва да се консултирате с вашия доктор и да ревизирате равнището си, преди да започнете да пиете добавки.

До какво води високото равнище на витамин D?

Нивата на калций в кръвта могат да станат прекомерно високи. Това ще навреди на бъбреците, ще докара до загуба на костна маса и доста повече.

Вижте още: Хармония в дома – ето какво споделя фън шуй по тази тематика

Как да се оправим с дефицита на витамин D?
Яжте гъби, обогатени зърнени храни, растително мляко. Също по този начин слънчеви бани, само че не забравяйте за слънцезащитата. По-добре е да попитате вашия доктор за приема на добавки.

Източник: bukvarche.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР