Недостиг на лекарства – този проблем се изостря във все

...
Недостиг на лекарства – този проблем се изостря във все
Коментари Харесай

Недостиг на лекарства в цяла Европа

Недостиг на медикаменти – този проблем се изостря във от ден на ден европейски страни, като повода за това е производството на първични материали за лекарства в Китай и траялият три години локдаун там.

За да се оправят с неналичието на някои от най-търсените медикаменти, европейските фармацевтични производители започнаха да се връщат към изработката на медикаменти, които от десетилетия се създават отвън Европа.

Така да вземем за пример след повече от 10 години болкоуспокояващото парацетамол скоро още веднъж ще се създава в Европа. Това би трябвало да понижи зависимостта от азиатските снабдители.

В момента има дефицит на повече от 330 медикаменти в Европа. Списъкът става все по-дълъг и основава от ден на ден проблеми.

Германия изготви лист с най-острите неналичия и търси метод да ги достави от прилежащи страни или да подтиква локалните производители да се върнат към изработката им.

Сред най-търсените медикаменти, които не могат да бъдат открити във всяка аптека, са:

Антипиретици с дейни съставки парацетамол и ибупрофен

Антибиотици

Амоксилин (предписва се на деца при пневмония или инфекции на междинното ухо)

Противоракови медикаменти, антихипертензивни средства и други

Понастоящем търсенето е доста огромно заради огромния брой респираторни инфекции. През последните два месеца вълната от респираторни болести е към осем пъти по-висока от предходни години.

Общият дефицит на медикаменти е проблем, който съществува от години. Причината е освен изнасянето на производството им в Азия, а и огромният напън върху цените и индустриалните разноски за генеричните медикаменти, заради което доста производители стопираха производството им. Останалите производители не могат да компенсират загубата на продукция.

Кристиан Сплет от Федерацията на немските фармацевтични асоциации също удостовери, че немските аптеки изпитват дефицит основно на сокове за намаление на температурата и свещички, съдържащи парацетамол и ибупрофен.

" В момента е мъчно да се набират и блокери на стомашните киселини и антибиотикът амоксицилин ".

Списъкът включва и редица други антибиотици, антидепресанти и медикаменти за лекуване на рак.

Недостигът на доставки не е нещо ново, той е част от проблемите на фармацевтите от години, " само че от доста аптеки чуваме, че в този момент е по-лошо, в сравнение с през предходните години ".

Аптекарите се оплакват и че неналичията затрудняват работата им освен с това, че не могат да продадат незабавно търсеното лекарство.

" Повече от 10 % от работното им време се изразходва за позвъняване до производители и други аптеки, с цел да получат различни препарати. Не всички препарати могат да бъдат сменени. Има единствено няколко доставчика на сироп против температура и не можете просто да преминете към различен артикул ", споделя Сплет.

Това би означавало и загуба на време, което би трябвало да се влага в консултиране на клиенти.

Кристиан Сплет обръща внимание на регламента за доставяне с медикаменти по Sars-CoV-2, който, наред с другото, дава на аптеките по-голяма независимост на деяние да разменят медикаменти, когато те не са налични, и да отпускат други размери на опаковките, да вземем за пример две опаковки от 50 таблетки вместо една опаковка от 100 таблетки. Въпреки това срокът на деяние на регламента изтича през април 2023 година: " Тъй като усложненията няма да изчезнат за момента, регламентът би трябвало да стане непрекъснат ".

Експертите притеглят вниманието и към държавното произвеждане на жизненоважни медикаменти в Европа. Повече от 60% от дейните фармацевтични съставки, употребявани в Европа, идват от Китай и Индия. По този метод Европа се оказа подвластна.

След преместването на производството в по-евтини места през последните десетилетия е време за преосмисляне, съобщи Кристиан Карагианидис, член на немската държавна комисия за болнична помощ.

" Вече би трябвало да вървим по пътя на връщането на всичко това. Може би би трябвало да обсъдим и това, че се нуждаем от федерални индустриални мощности за жизненоважни медикаменти ".

За зависимостта на Европа от Китай при доставките на медикаменти експерти предизвестяват от години. Професорката по фармацевтика Улрике Холцграбе съобщи наскоро:

" Китайците не се нуждаят от нуклеарна бомба. Достатъчно е да спрат да доставят антибиотици ". 

Какво ще се случи с доставките на дейни съставки за медикаменти за Европа, в случай че Китай фактически нахлуе в Тайван? Или в случай че търсенето на дейни съставки или антибиотици в Китай се усили, пита още тя.

Добрата вест е, че има решения и образци за това по какъв начин тази надмощие може да бъде отстранена. Те обаче не идват от Германия. Те идват от Франция или Австрия, да вземем за пример. Там държавните управления поддържат фирмите да основат и разширят производството на антибиотици или болкоуспокояващото парацетамол.

В Съединени американски щати също се влагат доста средства, с цел да се върне в страната производството на значими първични материали и дейни съставки за медикаменти. Преди няколко месеца френската фармацевтична компания „ Санофи “ сътвори компания за произвеждане на дейни съставки „ Юроапи “. С нея компанията желае да разшири производството на дейни съставки за Европа и в Европа – като седалището ще е във Франкфурт.

Специалистите също по този начин предлагат, с цел да се освободи Европа от зависимостта си от Китай, политиците да поддържат фирмите и да основат финансови тласъци, тъй че производството на медикаменти в Европа още веднъж да стане стопански преференциално.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР