Недоносеното бебе, което беше транспортирано от Кърджали до Пловдив с

...
Недоносеното бебе, което беше транспортирано от Кърджали до Пловдив с
Коментари Харесай

Недоносеното бебе, транспортирано с линейката на Капачки за бъдеще, е добре

Недоносеното бебе, което беше превозено от Кърджали до Пловдив с кола за спешна помощ, закупена от самодейността " Kапачки за бъдеще ", е в устойчиво положение, а лекуването му продължава в неонатологията на университетската болница „ Свети Георги ". Момиченцето, което тежи едвам 1200 грама, е 45-ото бебе, за което задачата на екипа със профилираната кола за спешна помощ приключва сполучливо.

Парамедикът Цвятко Луджев за първи път взе участие в превозването на толкоз дребен пациент. По време на неговата промяна получават сигнал за новородено от Кърджали със здравословен проблем. Линейката потегля, само че по средата на пътя ги отзовават, защото бебето получава затруднения. След няколко дни още веднъж се връщат за дребния пациент.

" Може да кажем, че е воин това малко дете, което след усложнена обстановка, съумя да се пребори и да си го транспортираме сполучливо тук до Пловдив ", споделя Луджев.



През целия път положението на детето е следено от неонатолог, а парамедикът настройва апаратурата.

" Това е кувьозът – херметически затворен, пуска се кислорода, наблюдават се виталните индикатори на детето, има перфузор, който се настройва на избран час какъв брой мг от несъмнено лекарство да му се пусне. По-различно е за мен, тъй като малко персонално го одобрявам – първото ми дете беше недоносено също се роди кг и 200, трябваше към 2 месеца и то да е в кувьоз ", споделя Луджев.

В момента в страната има четири такива профилирани коли за спешна помощ, а самодейността „ Капачки за бъдеще “ събира средства за пета.

До момента неонаталната кола за спешна помощ в Пловдив е избавила живота на 45 деца.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР