Недобросъвестни търговци на дребно са обвинени, че закръглят цените при

...
Недобросъвестни търговци на дребно са обвинени, че закръглят цените при
Коментари Харесай

Скок на цените в Хърватия след въвеждането на еврото

Недобросъвестни търговци на дребно са упрекнати, че " закръглят " цените при новата единна валута, което накара държавното управление да заплаши, че ще назове имената на продавачите, които злоупотребяват с прекосяването към еврото.

 

Четири дни откакто Хърватия одобри еврото, неочакваното повишение на цените разгневи мнозина, а в сряда държавното управление съобщи, че няма да толерира несправедливото повишение на цените, и обмисля наказания за тези, за които се счита, че злоупотребяват с прекосяването към еврото и нарушават закона. Министърът на стопанската система и устойчивото развиване Давор Филипович съобщи, че държавното управление " интензивно разисква черни описи на търговците на дребно ". Междувременно сдруженията на потребителите, които наблюдават цените, упрекнаха търговците на дребно, че манипулират цените в търсене на облаги, заяви Хърватската осведомителна организация (HINA). " Със сигурност ще обмислим разновидността Министерството на стопанската система да сътвори " лист на срама " и да оповести имената на тези, които работят в ущърб на нашите жители и по този начин подхранват инфлацията ", сподели Филипович и добави, че ще знае повече до четвъртък, когато е идващото съвещание на държавното управление.Той добави, че през идващите няколко дни държавното управление ще изпрати предупредително известие до търговците на дребно, което се надява да понижи напрежението на жителите във връзка с повишението на цените и въвеждането на еврото. " Изпращаме обръщение до всички, до търговците и другите участници във веригата на доставки, че би трябвало да слагат под надзор апетитите си ", сподели министърът.Хърватия се причисли към еврозоната на 1 януари. Съобщава се, че техническият преход към единната европейска валута, която размени предходната национална валута - куна, е минал без усложнения. Въпреки това потребителите се оплакват, че новите цени в евро са по-високи от тези преди няколко дни, когато куната към момента беше в приложимост.

 
 Croatia EU AP (1) Премиерът на Хърватия Андрей Пленкович и ръководителят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен преглеждат хърватски евро монети на 1 януари, когато Хърватия влезе в еврозоната. Снимка: АПи
От Асоциацията за отбрана на потребителите оповестиха, че купувачите оповестяват за видимо нарастване на цените, изключително на кафето и хлебните произведения, евентуално тъй като при конвертирането цените са били закръглени нагоре.Изглежда, че е настъпила вълна на " закръгляне " на цените нагоре. Например едно кафе в бар, което предходната седмица е коствало осем куни, в този момент би трябвало да е 1,09 евро, само че постоянно е закръгляно нагоре до 1,20 или даже 1,50 евро. Дуня Малетич, юридически консултант в Асоциацията за отбрана на потребителите, съобщи, че въпреки потребителите да са забелязали, че цените са по-високи, не постоянно е елементарно да се потвърди за какво, защото всяко повишаване би трябвало да се наблюдава за всеки обособен случай. " Член 8 от Закона за въвеждане на еврото ясно показва, че цената не би трябвало да се усилва заради въвеждането на еврото. Необходима е сериозна маса от консуматори, с цел да се сложи търговецът в срамния лист, само че повече от това не може да се направи ", сподели Малетич пред BIRN.Тя добави, че е мъчно да се реши да вземем за пример дали в случай че фризьорка вдигне цената, го е направила поради нарастването на разноските за вода, материали и електрическа енергия, или поради въвеждането на еврото. Медиите оповестяват, че цената на хляба към този момент се е повишила в действително изражение с 30 % през предходната година. Цените на петрола, газта и пшеницата също скочиха, което слага пред доста жители предизвикването на така и така ниския стандарт на живот. Ведрана Филипович Гърчич, асистент на основния държавен контрольор, съобщи във вторник пред публичната телевизия HRT, че единствено през първите два дни на януари в Инспектората са постъпили над 60 тъжби от консуматори. " Хората се оплакват най-много от разнообразни снабдители на услуги, ресторантьори и търговци на дребно, и то основно поради политиката им на " закръгляне " на цените, което в действителност е нарастване на цените ", сподели тя.

Автор: Вук Тесия, BalkanInsight
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР