Недействителните гласове в някой от секциите в община Каварна стигнаха

...
Недействителните гласове в някой от секциите в община Каварна стигнаха
Коментари Харесай

40% недействителни бюлетини в Каварна

Недействителните гласове в някой от секциите в община Каварна стигнаха 40%. Това излиза наяве след повторното броене на бюлетините за избор на Общински съвет в морската община, разпоредено от Административния съд в Добрич.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 1123
В четири открити съвещания на Административния съд са преброени още веднъж бюлетините от 30-те секции в община Каварна. Според ръководителя на съда и докладчик по делото Красимира Иванова, нарушавания има. Нито един от чувалите не бил запечатан според условията.

„ В чувалите имаше доста насипни бюлетини. Всички би трябвало да бъдат опаковани, завързани и запечатани с невъзможност  да бъдат отваряни след това. Там където бяха опаковани  имаше опаковки, които бяха от двете страни отворени и можеше умерено да се вадят бюлетините от пакетите “, сподели пред БТВ Иванова.

Според арбитър Иванова в съвсем всички чували бюлетините не дават отговор на вписаното в протоколите. Като най-големи са разминаванията не в недействителните, а в действителните бюлетини. И то за избрани партии.

„ И това е фрапиращо, тъй като се вижда по какъв начин има зачеркване, удебеляване, зачертавания, с цел да бъде тази бюлетина недействителна. И буди удивление в същото време по какъв начин СИК при 9 члена не са  видели подобен голям брой недействителни бюлетини и са ги отчели за действителни “, уточни тя.

Цонко Цонев е лидер на листа на една от партиите с най-вече такива бюлетини.

„ Имаше бюлетини с по две, три, четири квадратчета задрасквани. Имаше такива с цветченца, други рисувания, само че тези стотици бюлетини нямаше нито една като същинските недействителни. Т.е. зачертано единствено преференция, а не квадратчето “, съобщи той.

„ Да се прави  действителна бюлетина,  тъй като то е видно, че гласоподавателят тъкмо е определил своя избор, да се прави действителна недействителна за първи път срещам. И това не е една или две или три, това са доста бюлетини,  които несъмнено трансформират изборния развой “, акцентира адвокатката на един от жалбоподателите Даниела Далакманска.

Назначени са две експертизи - видео-техническа, която би трябвало да покаже дали има влияние върху бюлетините в секционните комисии и дали има уговаряне сред тях и съдебно-статистическа, чиято цел е да откри дали тези разминавания ще доведат до смяна на мандатите в общинския съвет.

Следващото съвещание на съда е на 22 ноември. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР