Небивало интензивна международна програма на високо равнище се наблюдава днес

...
Небивало интензивна международна програма на високо равнище се наблюдава днес
Коментари Харесай

Путин предизвика три международни срещи на върха в един ден

Небивало интензивна интернационална стратегия на високо ниво се следи през днешния ден в Брюксел. Денят започна  с изключителна среща на върха на НАТО, която ще бъде последвана от среща на Групата на седемте (Г7) и ще приключи със среща на  Европейския съвет. И в трите ще взе участие американският президент Джо Байдън. Досега не е имало случай американски президент физически да участва на съвещание на Европейския съвет.

Джо Байдън е в Брюксел, с цел да изпрати на Владимир Путин обръщение, че пред лицето на съветската инвазия в Украйна западният съюз е по-силен от всеки път след края на Студената война.

Извънредното съвпадане на трите срещи на високо ниво е в отговор на влошаващата се обстановка в Украйна, където съветското нахлуване е спряло, само че броят на жертвите продължава да пораства, а градовете са обстрелвани и бомбардирани. Обсадата на Мариупол провокира наказание от страна на интернационалната общественост, като формален представител на Организация на обединените нации я дефинира като " адска " и " обезверена ", оповестява телевизия „ Евронюз ”, представена от БГНЕС.

Самият Байдън предизвести, че Путин може би обмисля да прибегне до биологични и химически оръжия, с цел да форсира военната акция - сюжет, който би отворил рискова и непредсказуема глава в продължаващата към този момент месец война.

Европейски Съюз към този момент работи по нов " солиден " набор от наказания, в случай че тези оръжия, които са неразрешени от интернационалното право, в последна сметка бъдат употребявани, съобщи чиновник на Европейски Съюз, поискал анонимност.

Според съветника по националната сигурност Джейк Съливан, визитата на Байдън има за цел да ускори отговора на Съединени американски щати на " три сериозни фронта ": да се оборудва Украйна с военна техника, да се наложат по-големи разноски на Русия и да се укрепи западният съюз.

" Ние сме подготвени и ангажирани с това толкоз дълго, колкото е належащо ", съобщи Съливан по време на брифинг за медиите.

Белият дом сложи блока в затруднено състояние, откакто вкара цялостна възбрана за импорт на съветски изкопаеми горива - най-доходоносния бранш на Кремъл. По-рано тази седмица министрите на външните работи на Европейски Съюз не съумяха да реализират съглашение за сходна възбрана на нефтени артикули заради различия сред страните членки. " За Байдън ще бъде добре да се запознае самичък с тези разнообразни гледни точки ", сподели чиновник на Европейски Съюз.

Другите водачи от Г-7 - министър председателят на Канада Джъстин Трюдо, на Англия Борис Джонсън и на Япония Фумио Кишида - не са получили покана да се причислят към съвещанието на Европейския съвет, макар че също са в Брюксел.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР