Небето нехае за нашите неволи, но сякаш тъкмо навреме ще

...
Небето нехае за нашите неволи, но сякаш тъкмо навреме ще
Коментари Харесай

Намисли си нещо и погледни към небето

Небето нехае за нашите несгоди, само че като че ли таман в точния момент ще ни сервира вяра, идваща право от горната страна ни. Денят надделява нощта, ставайки цели 14 часа и способства за равнищата на витамин Д измежду популацията и по-доброто въодушевление. Нощите може и да са по-къси, само че пък ще са зрелищни. С музикален сексапил идват Лиридите, радващи ни с някое и друго сбъднато предпочитание в пика им на 22 април. (Добре си подберете думите, с цел да не станат гафове!)
Обилни халееви дъждове в лицето на Ета-Акваридите ще можем да забележим на 5 май, стига да не ни попречи ярката Месечина. Още преди залеза на Слънцето ще ни огрее и луксозната Венера, ярка като Вечерница. Но побързайте, тъй като нежната й външност ще се скрие от погледа ни откакто удари 12-ият час. Тогава идва ред още веднъж на тримата мъжкари Марс, Сатурн и Юпитер, които не престават да бъдат на една линия близо един до различен и в случай че някой не съумял да им се порадва, в този момент е моментът.

ЛИРИДИ С ПОЖЕЛАНИЯ
Първият пролетен „ звездопад “ е подбуден от дългопериодичната комета C/1861 G1 (Тачър). Лиридите са едни от най-старите метеорни роеве – следени още през 687 година пр.Хр. Радиантът им е в съзвездието Лира. Красивото „ музикално “ съзвездие изгрява към 23 ч., а преди разсъмване е високо към юг. Максимумът е на 22 април като чакаме двадесетина метеора в час, само че са вероятни изненади. През 1803 година и 1922 година часовото число е било 600!

ДНЕВНИЦИ
В началото на интервала нашата звезда изгрява три минути преди 7 ч. и залязва една минута след 20 ч. В края моментите на изгрев и залез са надлежно 6,13 ч. и 20,34 ч. Денят нараства от 13,04 часа до 14,21 часа. На 18 април Слънцето минава от зодиакалното съзвездие Риби в Овен, а на 19 април в 17,45 ч. излиза от знака Овен и навлиза в знака Телец.

ПОСРЕЩАМЕ Я И Пожарна охрана ОБЕД
Най-далече от Земята (в апогей) нашата нощна спътница е на 20 април (406452 км). Най-близо (в перигей) Месечината е на 6 май (359654 км).
пълнолуние                      8 април          20,34 ч. – 7,26 ч. последна четвърт         15 април          3,19 ч. – 12,36 ч.новолуние                       23 април          7,01 ч. – 20,40 ч. първа четвърт              30 април         11,55 ч. – 2,31 ч.
КОСМИЧЕСКИ ПРЕГРЪДКИ
На 15 април до Луната са Юпитер и Сатурн, а на идващия ден – Марс. Меркурий е покрай Месечината на 21 април, а Венера – на 26-и.

ЛУНАТА В ПОМОЩ НА БИОДИНАМИЧНИТЕ ЗЕМЕДЕЛЦИВ началото на интервала Луната е в съзвездието Лъв, низходяща. „ Най-ниско “ под еклиптиката тя е на 20 април. След това е възходяща до 4 май и след това още веднъж низходяща до края на интервала. Ето и датите, на които навлиза в идващите зодиакални съзвездия:
10  април – Девица13  април – Везни14  април – Скорпион16  април – Стрелец19  април – Козирог21  април – Водолей23  април – Риби26  април – Овен28 април – Бик30 април – Близнаци 2  май – Рак 4 май – Лъв 6 май – Девица
ДО ПОЛУНОЩ С НЕЯ
След залез-слънце най-ярката звезда на северното небе – Арктур от съзвездието Воловар – е към изток. Вдясно от нея е Спика от Девица. Високо към юг е съзвездието Лъв с яркия Регул. На югозапад клони към залез най-ярката звезда – Сириус от Голямо куче. Над нея е Процион от Малкото куче. Величественият Орион залязва към запад. Над него са „ близнаците “ Кастор и Полукс. Ярката Капела от съзвездието Колар е към северозапад. Преди изгрев-слънце покрай зенита са Лира с блестящата Вега и съзвездието Лебед (Голям кръст).

От планетите през този интервал Меркурий няма да е комфортен за наблюдаване. Но пък Венера е доста ярка като Вечерница. Видима е до среднощ, като може да бъде видяна даже преди залеза на Слънцето. Марс е над хоризонта преди изгрев-слънце – при започване на интервала за към 2 часа, само че изгрява все по-рано. В края на интервала той минава от съзвездието Козирог във Водолей. Юпитер е забележим след среднощ. В началото на интервала изгрява към 3,30 ч., а в края – още преди 2 ч. Гигантът остава в съзвездието Стрелец. Сатурн изгрява малко след него. Остава в съзвездието Козирог. В началото на интервала Марс, Юпитер и Сатурн са на една линия, наоколо един до различен (преди изгрев-слънце към югоизток).

ОБИЛНИ ДЪЖДОВЕ
От 14-и до 30 април Земята пресича орбитата на метеорния поток Лириди. Съзвездието Лира изгрява към североизток към два часа след залез-слънце, а на разсъмване е в зенита. Максимумът на потока (до 18 метеора в час) е на 22 април. Това е малко преди новолунието, ще можем да се любуваме на гледката. След 19 април доста метеори дават обещание Ета-Акваридите, подбудени от Халеевата комета. Звездата Ета от съзвездието Водолей, до която е радиантът, изгрява към изток-югоизток към 3 часа преди Слънцето. Максимумът на роя – до 50 метеора в час – е на 5 май, за жалост покрай пълнолунието.
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР