Неандерталците се използвали растителни фибри, за да създават влакна преди

...
Неандерталците се използвали растителни фибри, за да създават влакна преди
Коментари Харесай

Учени: Неандерталците са правели растителни влакна

Неандерталците се употребявали растителни фибри, с цел да основават нишки преди повече от 40 000 години, оповестиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Учени изследваха археологически обект във Франция, където са открити откъс от влакно, направено от усукани растителни влакна и камък, който евентуално бил употребен за рязане. Предполага се, че камъкът е употребен за скъсване на елени, които предшествениците на хората ловували в региона, предава Българска телеграфна агенция.

Находката е доказателство за познавателни качества на неандерталците, считат учени.

"Призрачна популация " е живяла в Африка преди 500 000 години

Екип откриватели изследва археологическия обект Абри дьо Марас в Югоизточна Франция, на петдесет километра северно от Авиньон, и счита, че преди 42 000 - 52 000 години там неандерталците са ловували елени по време на сезонните миграции.

"Влакното, както и изобщо технологията за основаването му, е образец за безкрайно потребление на лимитираните средства ", споделя антропологът Брус Харди от Кениън колидж в Охайо, водещ създател на проучването, чиито резултати бяха оповестени в сп. "Сайънтифик рипортс ".

Най-старият прочут до момента образец за основаване на влакно от Хомо сапиенс е отпреди 19 000 години, открит на археологически обект в Израел.

"Влакната и въжета имат доста приложения - за завръзване и плетене на примки, мрежи, торби и впрочем. Технологията за влакната е съществена в човешкото общество - от нишки и въжета за прикрепяне на предмети един към различен, за облекло до усукани жици, употребявани в актуалното строителство ", споделя Харди.

Неандерталците са погребвали мъртвите си с цветя

Откритият откъс във Франция е дълъг шест милиметра и наподобява, че е изработен от на някакво оръжие, считат учените.

Съавторката на проучването Мари-Елен Монсел от Националния природоисторически музей в Париж споделя, че неандерталците би трябвало да бъдат оценени съгласно личните им качества и качества, а не да ги съпоставяме с нашия тип. "Ако желаеме да съпоставим ябълка и круша, гледаме характерностите на двата плода. Различни, само че и двата хубави, зависи какво предпочиташ. Как да ги съпоставяме, те просто са разнообразни ", изяснява тя.

"Неандерталците са тип, всекидневно дефиниран от това, че е липсващ. Само тъй като не виждаме неандерталци да вървят по улиците като нас решаваме, че несъмнено са създали нещо не както би трябвало. Следователно сме склонни да търсим по-скоро рестриктивните мерки им, вместо мощните им страни. А това изобретение демонстрира, че не са били толкоз разнообразни от нас в метода, по който са разсъждавали и са се движили в света ", прибавя Харди.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР