Неандерталците не са зависили от мълнии и естествени горски пожари

...
Неандерталците не са зависили от мълнии и естествени горски пожари
Коментари Харесай

Неандерталците са можели да запалят огън

Неандерталците не са зависили от мълнии и естествени горски пожари с цел да възпламенят огън, демонстрират нови проучвания. Ранните родственици на индивида са успявали да възпламенят собствен огън независимо.

Изследователите са разкрили с микроскопи изхабяване на кремъчни ръчни брадви, събрани в неандерталските археологически обекти, като са разпознали следи от кремъчните удари, открити към огнищата на ранните обитаеми места.

„ Аз разпознах този тип изхабяване и при моята по-ранна пробна работа “, сподели в известие в пресата археологът Андрю Сьоренсен, професор в университета Лайден в Холандия. „ Това са следите, които получавате, в случай че се опитате да създадете искри, като ударите парче кремък върху парче пирит “.

Новото в тази ситуация обаче е, че изследваните ръчни брадви са били доста по-стари от оръжията, които Сьоренсен е анализирал преди.

В лабораторни условия откривателите са употребявали високотехнологични микроскопи даващи детайлно изображение, с цел да уточнят неповторимите микроскопични следи оставени в кремъчните остриета на брадвите. Изображенията са посочили дребни вдлъбнатини с формата на буквата С, както и успоредни драскотини или прорязвания. Това са типичните следи, оставащи при удрянето на кремъка с цел да се получат искри.

Сьоренсен и сътрудниците му са разкрили същото микроскопично изхабяване при проучване на десетки брадви, датиращи отпреди 50 000 години, което допуска, че практиката на палене на огън е била необятно публикувана измежду неандерталците.

„ Възможността да възпламенят собствен огън е давала на неандерталците доста по-голяма еластичност и сигурност в живота “, споделя Сьоренсен. „ Това е умеене, което подозирахме, само че не знаехме сигурно, че те са имали. “

Откритието, оповестено тази седмица в списание Scientific Reports демонстрира, че неандерталците са били способни на софтуерни прозрения, сходни на тези на ранните хора.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР