Неандерталец, чийто деформиран скелет в началото на ХХ век накарал

...
Неандерталец, чийто деформиран скелет в началото на ХХ век накарал
Коментари Харесай

Нашият прародител НЕ Е бил прегърбен и агресивен дивак

Неандерталец, чийто деформиран скелет при започване на ХХ век предиздвикал всички да мислят за човешките предшественици като за прегърбени диваци, е страдал от бруцелоза, са изяснили швейцарски учени. Нашият предшественик явно е ял недопечено или сурово месо, инфектирано с бактерии, което е довело до дълготрайно заболяване, провокирало присъщи промени на костите. Засега това е най-ранният прочут случай за предаване на зараза от животно на човек.

През 1908 година археолозите разкрили в пещера близо до френското село Ла Шапел-о-Сен фосили на неандерталец, починал преди към 50 000 години. Старецът от Ла Шапел, както го кръстили учените, станал първият относително цялостен скелет на неандерталец, откриван в миналото и изучен най-добре.
Кръвосмешения са довели до голям брой аномалии измежду античните хора
Антрополози от университета във Вашингтон, Съединени американски щати откриха, че доста хора от епохата на плейстоцена са имали аномалии в развиването, предава...

Формата на скелета сочела, че неандерталецът е бил изкривен и се е придвижвал, подгъвайки колене. В началото на предишния век това породило неверното мнение, че по този начин са ходили всички неандерталци, и е довело до появяването на погрешния облик за маймуноподобен нападателен дивак. По-късно, с появяването на нови находки, станало ясно, че неандерталците са приличали повече на актуалните хора, в сравнение с диви маймуни, а особеностите на скелета са били провокирани от възрастови промени – сега на гибелта си Старецът от Ла Шапел бил на 50-60 години.

Съвременните проучвания удостоверили, че неандерталецът е страдал от напредващ остеоартрит, поразил гръбначния дирек и тазобедрената става. Но артритът не обяснявал всички промени. Според ново проучване на експертите от Цюрихския университет повода за деформацията на скелета е била бруцелоза.

Това е най-ранният към днешна дата случай на зоонозно заболяване. По-рано учените са откривали признаци на бруцелоза при хора, живели преди към 5000 години, само че за нейното разпространяване измежду неандерталците било известно малко.

„ Открихме, че някои от тези промени са провокирани от възпалителни процеси – споделя експертът по вътрешни заболявания доктор Мартин Хойслер. – Сравняването на цялата картина на патологичните промени, открити по скелета от Ла Шапел-о-Сен, с доста разнообразни болести, ни докара до заключението, че Старецът е страдал от бруцелоза. “

По-подробно за своите заключения учените описват в публикация в изданието Scientific Reports.
Откриха нова причина за измирането на неандерталците
Британски антрополози са разкрили допустимо пояснение на измирането на неандерталците. Според проучване, оповестено в изданието America...

Бруцелозата, наричана още малтийска тресчица, е заболяване, излъчено от животно на човек. Бактериите на бруцелозата нормално попадат в организма с месо от инфектирано животно или сурово мляко. Бруцелозата поразява целия организъм, предизвиквайки болки в ставите, температура, уязвимост и изпотяване. Болестта може да докара до редица затруднения – от тромбофлебит и пневмония до простатит и енцефалит. Но бруцелозата рядко води до гибел – даже преди появяването на антибиотиците смъртността от нея е била към 2%. Без лекуване болестта минава в хронична форма и може да тормози болния дълги години.

Като се регистрира, че Старецът от Ла Шапел е живял към 60 години, той е имал относително лека форма на болестта. Макар бруцелозата да го е изтезава с болки в ставите, причина за гибелта му явно е нещо друго. Най-често причина за гибелта при бруцелоза стават провали на сърцето.

„ Симптомите на бруцелозата включват освен тресчица, артрит, ендокардит, неврологични недостатъци, гръбначни деформации, едва произвеждане на мляко, само че също и орхит, неплодородие, мъртво раждане и спонтанни аборти. Това може да съставлява значим аспект от здравето на неандерталците или, в по-общ смисъл, на хората от епохата на палеолита “, пишат откривателите.

Хойслер прибавя, че даже отчитайки промените на скелета, Старецът по-скоро е ходил изправен, а не се е прегърбвал. Освен това е липсвала съществена част от зъбите му и евентуално други членове от групата са му помагали да се храни. Това е едно от многото доказателства, че неандерталците са се грижили за старите и заболели членове на своите общности.

 
Неандерталците употребявали " химия " за палене на огън
Първите туземци на Европа разпалвали своите огнища, употребявайки „ хайтек “ разработки от каменния век. Разкопки сочат, че т...

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР