Неадекватните промени при разделянето на Закона за движение по пътищата

...
Неадекватните промени при разделянето на Закона за движение по пътищата
Коментари Харесай

Експерти алармираха за подготвяни безумни промени в правилата за движение по пътищата

Неадекватните промени при разделянето на Закона за придвижване по пътищата са опасност за сигурността . Така считат от 14 неправителствени организации, които излязоха със мнение по промените.

Планът на ръководещите е законът да се раздели на три – на Закон за придвижване по пътищата, Закон за пътните транспортни средства и Закон за водачите на моторни транспортни средства. Само от една от организациите – Института по пътна сигурност, излязоха със 75 страници сериозни бележки към първия от тях (при състояние, че целият закон е 98 страници). Другите НПО-та, измежду които са сдружения на хора с увреждания, велосипедисти, мотористи, ангажирани с жп превоза и др, прибавят още десетки страници с рецензии.

„ Очакваме нов модел за ръководство на система за пътна сигурност. Такъв държавното управление не ни показва, няма визия. Моделът на споделената отгорност е привършен. Няма и промени в административното произвеждане “, съобщи Богдан Милчев от Института за пътна сигурност.

От 10 години насам в Министерски съвет няма импортиран отчет за положението на пътната сигурност – това са дали отговор от Министерски съвет на публично питане на Института, от където подчертаха, че вътрешният министър е длъжен да внася такива отчети всяка година. „ Как тогава се ръководи системата, като няма данни за положението ѝ? Отговорът е явен – посредством медиите, когато се вдигне звук към някой случай “, добави Милчев.

Посочени бяха и някои от, меко казано, странните промени, които са заложени в законите:

- анулира се правилото за преимуществото на дясностоящите в кръгово движение;



- предлага се да се вкара възбрана за превключване на скорости на жп прелез;



- санкцията за смяна на структурата на МПС (примерно модифицираните коли, които вземат участие в гонки) пада от 7000 лева на 150 лева



- защото законът се разделя механично, се объркват пълномощията – на министъра на превоза се дават такива в ЗДП, когато би трябвало да са към Закона за пътните транспортни средства, а на вътрешния – пълномощия в този за транспортните средства, вместо в ЗДП, както би трябвало да бъде;



- комплициране в терминологията и липса на координиране сред автомагистрала и скоростен път (магистралата се дефинира като авто път – разбиране, което не съществува от години);

„ Промяната при санкцията за модифицираните коли ясно демонстрира каква политика се води. Аз в случай че имам 5000 лева да си тунинговам колата, дали няма да имам 150 лева за санкция? “ , попита специалистът по пътна сигурност Настимир Ананиев.

По думите му казусът не е единствено какво има в трите закона, а и какво няма. „ Не се загатва нищо за карането с компаньон, за системата бонус-малус, липсват и доста други концепции. Необходимо е да се направи още доста – да вземем за пример инспекции на пътните знаци в цялата страна. А в разискванията да бъде включен и министърът на образованието, тъй като нещата би трябвало да стартират точно от образованието и образованието. Ако някой си мисли, че това не е значимо, то проблемите с водачите в никакъв случай няма да се решат дълготрайно “, добави той.

Организациите са възмутени от метода на публично разискване на новите закони. „ На уеб страницата на Министерство на вътрешните работи е посочено, че разискването е някакво авансово и за него не важат нормалните периоди за нормативните актове. И в този момент ние небрежно до 4 май би трябвало да разгледаме нещата. А единият от законите (Законът за водачи на МПС – бел.ред) даже не е цялостен, няма нито една разпоредба в него. Пълна подигравка “, сподели Богдан Милчев.

14-те организации упорстват в работните групи за законите да се включат и специалисти от НПО-та. Също по този начин съставът на групите да се оповести, защото сега това са анонимни за обществеността хора. Искат още и работата по законопроектите да продължи, до момента в който се изчистят всички грешки.

НПО-тата са изготвили мнение по проблемите в законопроектите, което ще внесат в Министерски съвет, вътрешното и транспортното министерства. В него излагат и свои оферти за законови промени. Обявиха, че скоро им следва и среща с президента Румен Радев.

Сред подписалите мнението са Институт за пътна сигурност, " Велоеволюция ", " Спаси София ", Сдружение на българските професионални водачи, съдружие " Сега ", Българска асоциация за протекция на пациентите, Движение за европейско развиване на българските железници, Българската асоциация за рекреация, интеграция и спорт и други

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР