Не започвайте веднага с антибиотикаОсобеното на четвъртата вълна от COVID-19

...
Не започвайте веднага с антибиотикаОсобеното на четвъртата вълна от COVID-19
Коментари Харесай

Д-р Неделина Куртелова, пулмолог: Два-три дни висока температура не е страшна

Не започвайте незабавно с антибиотика
Особеното на четвъртата вълна от COVID-19 е, че в този момент в Белодробната болница всеобщо постъпват хора с дихателна непълнота на 20, 30, 40 години, без съпътстващи болести, споделя доктор Неделина Куртелова, пулмолог от МБАЛББ “Св. София”, от година и половина доктор на първа линия в коронавирус поделение.

Другата специфичност, за разлика от началото на епидемията, когато мъжете бяха по-засегнати, е, че към този момент дамите страдат наедно с тях, освен това младите дами. Още една наклонност се обрисува изрично при четвъртата вълна - по-бързо протичане на болестта и по-бързо утежняване на положението.

“Ние, българите, обичаме да се лекуваме по Google, всеки знае какво са антибиотици и антикоагуланти. Много хора стартират да взимат антибиотици незабавно щом антигенният тест покаже, че са COVID-положителни, без лекарска рекомендация и клинични проучвания, и даже без да имат признаци. Антибиотиците не лекуват COVID-19. Те нямат място в самото начало на лекуването на инфекцията. Не се поддавайте на суматохата, не започвайте незабавно с тях”, поучава доктор Куртелова и прецизира, че 2-3 дни с висока температура (до 39 градуса) не е ужасно. А хората, уплашени, сменят 1, 2, 3 антибиотика за най-банални инфекции. И те престават да им работят...

Ако обаче температурата не спада или спадне, а след това отново се повиши, в случай че кашлицата се задълбочи и се появят бодежи в гърдите, неотложно търсете доктор и си направете рентгенова фотография и цялостна кръвна картина, сигнализира пулмологът. Важно е да се хване моментът, в който се развива пневмония. Тогава към този момент лекарят назначава антибиотик, който да се приема в домашни условия. Дотогава човек може да се лекува с витамини D и C, добавки, цинк, селен, аспирин протект, хомеопатични средства. Въпросът е да не се стартира незабавно с антибиотик, повтаря доктор Куртелова.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР