Не всичко е пари, "братиньо"! Едно си Бойко знае -

...
Не всичко е пари, "братиньо"! Едно си Бойко знае -
Коментари Харесай

В новия брой на вестник БАНКЕРЪ четете:

Не всичко е пари, "братиньо "!

Едно си Бойко знае - едно си бае! Хората му желаят оставката - той се фука с нови автомагистрали и газопроводи. И дава ли дава... и на едро, и на дребно. За обществени ограничения 731.5 млн. лв., за стопански ограничения - 431.4 млн. лв.. За пенсионерите - по 50 кинта на месец, за докторите от първа линия - 1000 лева на "престилка ", за ченгетата от първа линия - нови униформи и обувки, само че... след година и половина.

Не всичко е пари, "братиньо "! А и тези пари, които раздаваш, не са твои.

Ако извадим от сметките към момента неусвоените 4-5 европейски милиарда от втория програмен интервал и задраскаме 29-те европейски милиарда, дето ни се поставят за идващия програмен интервал, по какъв начин тъкмо държавното управление ще върже бюджета, а ние двата края?

Подгряват публиката за по-високи лихви...

Последните данни на Българска народна банка демонстрират към края на месец юни, че корпоративните заеми в евро до 1 млн. са усвоени от компаниите при рекордно ниска рента от към 3.26%. За съпоставяне - месец по-рано цената им е била 3.73%, а преди година - 3.80 на 100. Още по-интересна е обстановката при заемите за бизнеса над 1 млн. евро, където лихвите се се свили от 3.30% на 2.15 % през последната година.

Протестите преляха в гражданско непокорство

Антиправителствените митинги с две съществени претенции за оставките на премиера Бойко Борисов и основния прокурор Иван Гешев, които не престават повече от три седмици, прераснаха в гражданско непокорство. Още по обяд на 29 юли в столицата бяха затворени 10 основни кръстовища. Това провокира тапи и неодобрение на част от жителите, само че други поздравяваха протестиращите и одобряваха умерено неудобствата. Младите хора се извиняваха и обясняваха, че страната е за ремонт и откакто корумпираните властници са я окупирали, явно стачкуващите би трябвало да окупират кръстовищата, с цел да бъдат чути.

Заложни къщи въртят търговия с отпадък

Политико-икономико-медицинският безпорядък в страната очевидно е добра причина за раздвижване измежду черния и горист бизнес. Неслучайно се е появил и рецидив - противозаконна търговия с боклуци, реализирана през заложни къщи.

Големите "екстри " при потреблението на тази "техника "са две - заложните къщи не влизат в обсега на държавни регулации, а трафикантите икономисват обезпечаването на наложителните банкови гаранции за активността си. За това "изобретение " били сигнализирани две министерства - на финансите и на околната среда и водите. За пръв път сходна информация бе огласена от Българската асоциация за преработване (БАР) преди няколко години, само че гласът й се загуби... в пустинята.

И къде отива демокрацията, в случай че юристите сме сътрудници на ДАНС?

Все още звучи авторитетно да кажеш, че си юрист, въпреки и с доста условности. Напоследък обаче си мисля, че специалността ни напълно целеустремено бива охулена от всеки, на който му хрумне да се прави на воин или да замаже очите на гласоподавателите и "пациентите " си. Защото е сигурен в едно - каквито и да ги изговори по наш адрес, последствия за него няма да има.

Не е проблем да си безпаричен в ERM II, проблем е да си безпаричен в еврозоната

Г-н Ангелов, след приемането ни в чакалнята на еврозоната се появиха спорни тълкувания на обстановката: България хем влиза там, запазвайки едностранно режима на валутния ръб, хем можела да употребява допустимите флуктуации на курса от 15%, както при Хърватия, да вземем за пример. Има ли действително несъгласие тук?

Противоречие няма, тъй като 15% съмнения плюс или минус в националния валутен курс е общоприетоо изискване, което по принцип се позволява за страни, пребиваващи в евро чакалнята. Конкретно за България, флуктуацията може да бъде единствено 0%, защото резервираме валутния ръб до влизането ни в еврозоната. Мърдане в курса при нас не може да има, ние следваме образеца на прибалтийските страни, които изкараха в положение на валутен ръб всичките си години в чакалнята.

Решаващо е кого ще разсърди Борисов – Тръмп или Путин

Г-н Вацев, неотдавна една ваша фраза направи усещане: "Когато разясняват събитията, българските интернационалните публицисти се изхитряват да не виждат политиката ". Какво имате поради?

Имах съответен мотив. Българската публицистика, с цялата си корпоративност, отхвърли да види политически това, което се случва в Съединени американски щати. В три велики сили – Съединени американски щати, Русия и Китай - се взема решение въпросът за властта. Има съдбовни неща, а нашата интернационална публицистика се занимава с кухненски разправии и дребни скандалчета.

Николинка и седемте плажлета!

В опит да бъде закрепен кабинетът "Борисов 3 ", началниците на страната бяха принудени да приклекнат пред претенциите на съдружният сътрудник Валери Симеонов. След тригодишна борба за различен министър на туризма, пристигна моментът, в който патриотите получиха каквото желаеха и сложиха отпред на този, разтресен от пандемията отрасъл, своята избраничка Мариана Тодорова. Сега обаче тя ще би трябвало да потвърди, че може да танцува върху жаравата, наследена от Николина Ангелкова и систематизирана в термина "плажни концесии ".
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР