Не всички фермери притежават земята, която обработват, като много избират

...
Не всички фермери притежават земята, която обработват, като много избират
Коментари Харесай

Ето на каква цена можете да дадете земята си под наем

Не всички фермери имат земята, която обработват, като доста избират да я наемат. В страните от Европейски Съюз годишните наемни цени на един хектар (ха) земеделска земя варират доста сред страните и районите. Наемането на един хектар обработваема земя и/или непрекъснати пасища варира от ниските 62 евро в Словакия до приблизително 836 евро в Холандия, демонстрират данни на Евростат.

В България междинната цена, за която може да се наеме обработваема земя, варира от 146 евро в Югозападния район до 415 евро в Североизточния, където е Добруджа. В Северния централен район междинната цена през 2021 година е била 326 евро, а в Югозападна и Източна централна България – 162 евро. Средно в страната ни наемът на хектар земя е 278 евро, като за година тя се е повишила с 45 евро на хектар. За девет години пък наемът на земеделска земя у нас е  поскъпнал с двойно. В Австрия и Люксембург цените са сходни на тези  у нас.

Двойно повече излиза да наемете земя в Дания да вземем за пример – приблизително 547 евро на хектар, в Чехия обаче междинната цена е едвам 135 евро на хектар.

Сред районите на Европейски Съюз наемането на един хектар земеделска земя е било най-скъпо през 2021 година в холандския район Флеволанд (1 721 евро на хектар), следван от Канарските острови в Испания (1 119 евро на хектар) и Атики в Гърция (927 евро на ха). С данни от 2020 година Венеция Джулия в Италия (1 714 евро на хектар) би била измежду районите с най-високи цени на наемите.

За разлика от това, наемните цени са най-ниски в две области на Швеция – по 25 евро на хектар, следвани от Източна Словакия – 42 евро.

Постоянните пасища са главните в тези райони. Сред страните от Европейски Съюз, които са отчели съответни наемни цени за обработваема земя и за непрекъснати пасища, наемането на непрекъснати пасища постоянно е било по-евтино от наемането на обработваема земя. Наемът за един хектар непрекъснати пасища през 2021 година варира от ниските 39 евро приблизително в Словакия до 337 евро приблизително в Ирландия, спрямо наемните цени за обработваема земя, които варират сред 79 и 466 евро в същите две страни.

У нас минималният период на контракта за аренда е пет икономически години. Те, както и споразуменията за тяхното изменение или преустановяване, се подписват документално с нотариално удостоверяване на подписите на страните. След това договорът се вписва в службата по вписванията и се записва в съответната общинска работа по земеделие. При гибел на притежателя на земята, в случай че е уговорено в контракта, наследниците, надлежно правоприемниците на арендатора го заместват като страна в контракта. Те са длъжни да уведомят неотложно арендодателя за настъпилото заменяне и да му посочат избрания техен прокурист, съобщи pariteni.bg.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР