Не всеки ден ще имате възможността да попаднете на една

...
Не всеки ден ще имате възможността да попаднете на една
Коментари Харесай

„Strandbeest – невероятните кинетични скулптури на Тео Янсен“

Не всеки ден ще имате опцията да попаднете на една напълно нова форма на живот – точно това холандският кинетичен ваятел Тео Янсен е съумял да сътвори.

Неговите кинетични статуи, носещи името Strandbeest, са в действителност удивителни. Те са задвижвани от вятъра и могат да се местят изцяло самостоятелно. Най-интригуващото при тях е, че придвижванията им необикновено доста припомнят придвижванията онлайн създание – с цялата умелост, присъща на хората или животните. Ще ги видите гладко да се носят по плажа – статуи, изтъкани от вятър и фантазии.

Тези елегантно проектирани „ същества “ са направени благодарение на генетични логаритми и непрекъснато еволюират, с цел да се приспособят оптимално добре към заобикалящата ги среда.

Скулпторът Тео Янсен се е посветил на основаването на такива статуи от 1990 година насам. Това, което първоначално е представлявало обикновена, недоразвита и несъвършена разработка постепенно се е трансформирало в цяло едно ново потомство машини, които са в положение да реагират на средата, в която се намират: „ … с течение на времето, тези скелети започнаха да стават все по-добри в оцеляването при всевъзможни условия, като да вземем за пример стихии или потапяне във вода и в последна сметка, това което желая да направя е да основа стада от тези „ животни “ и да ги оставя на плажа, с цел да могат те да заживеят собствен личен живот.

Конструирани като комплицирани съвкупности от тръби, дърво и сходни на крила платна, „ създанията “ на Янсен непрекъснато еволюират и са се приспособили чудесно към пясъчната им среда на плажа.

„ Съществата “ могат да се похвалят с това, че си имат крайници, което „ се е потвърдило като много по-ефикасен метод за напредване по пясъка, вместо колелетата… не се постанова да се допират до всеки сантиметър от земята под тях, какъвто би бил случая, в случай че имаха колелета вместо крайници. “

Те, също по този начин имат способността да складират в себе си въздух под налягане и да го употребяват за напредване, когато няма вятър: „ Самозадвижващите се плажни „ животни “, като да вземем за пример Animaris Percipiere, си имат „ корем “. Той е изработен от рециклирани пластмасови бутилки, които са цялостни с въздух. “

По-сложните статуи на Тео даже имат способността да „ усещат “ по кое време са влезнали във водата и да се отдалечават от нея, а едно от „ съществата “ даже може единствено да се захване за земята, в случай че усети, че доближава стихия.

Да наблюдавате „ стадо “ от тези кинетични статуи, вървящи по плажа, изрично ще бъде гледката, която ще запомните за цялостен живот.

ВИДЕО:

https://www.facebook.com/SteampunkTendencies/videos/1201226696658361/?pnref=story

Източник: iskamdaznam.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР