Не виждам основание хората да се притесняват и да изчакват

...
Не виждам основание хората да се притесняват и да изчакват
Коментари Харесай

Акад. Богдан Петрунов: Ваксината е ефикасна, всеки здрав човек трябва да се имунизира


Не виждам съображение хората да се тормозят и да изчакват преди да се имунизират. Ваксината на Pfizer/BioNTech е ефикасна и хората в България би трябвало да се ваксинират. Думите са на един от водещите имунолози и алерголози у нас акад. Богдан Петрунов, който ръководител на отделението за Медицински науки към Българска академия на науките. Той даде изявление за утринния блок на БиТиВи и даде подробни пояснения за действата на имунизациите, както и за това за какво множеството страхове на хората са нереални.

Акад. Петрунов акцентира обаче, че с цел да се види имуногенността на имунизацията, би трябвало да минат една или две години. Това значи, че през този интервал ще стане ясно за какъв брой време и какъв тъкмо имунитет дава препаратът. А през съответния период ще би трябвало да продължим да носим маски и да съблюдаваме отдалеченост, счита още той.

Ваксината на Pfizer е изпитана на над 40 хиляди души в трета фаза. Натрупана е голяма информация за нейното качество. Докато аз мога с ръка на сърцето да кажа, че съм уверен в нейната резултатност, във връзка с имуногенността – т.е., какво ще прави тя, какъв имунитет ще основава, какъв резултат ще провокира в бъдеще – ще бъде мъчно да се каже в този момент “, изясни имунологът.

Все още учените не могат да кажат какво тъкмо ще е действието на имунизацията – ще понижи броя на заболелите, ще понижи броя на смъртните случаи или ще предотврати разпространяването на инфекцията. Досегашните данни демонстрират, че тя ще понижи броя на хората, при които болестта протича тежко.

Не е ясно също по този начин дали откакто се ваксинираш, би могъл да си разпронител на вируса, даже и да не се разболееш. Изключително значимо е, акцентира ученият, че се понижа болестният резултат на вируса.

Ученият акцентира дебело, че всички откриватели в сферата по света са единни в мнението, че бързото произвеждане на коронавирус имунизациите е великото изобретение, което ще избави доста животи.

Но без значение от това, до момента в който не изясним в продължение на 1-2 години характерът на този имунитет и какво той обгръща, би трябвало да продължим да съблюдаваме ограниченията – носене на маски, отдалеченост, хигиена. Това би трябвало да остане при всички положения, безапелационен бе акад. Петрунов.

Имунологът съобщи още, че ще се имунизира и е измежду първите имена в листата на Българска академия на науките за слагане на имунизация. А повода доста хора у нас да не желаят да го вършат е, че не са добре осведомени, счита той.По думите му в страната ни не се е провела вярна осведомителна политика. На хората не се е обяснило защо става въпрос, какво тъкмо съставляват тези ваксини.

По думите му - всеки препарат, без значение дали е ваксина или лекарство, има къса характерност. Това е паспортът на един артикул. Там е разказано всичко най-подробно – инструкции, странични реакции, метод на приложение. „ Това нещо публично е оповестено преди повече от месец. Но крайното решение за имунизацията – дали ще бъде призната, или не, ще бъде взето на 29 декември, въз основа на всички събрани данни. Тогава публично ще стане ясно кой ще може да си постави имунизацията, изясни ученият.

Петрунов сподели още, че може и да си преболедувал коронавирус, само че да си сложиш ваксина. Товя нама да утежни, а би подробило положението. Не знаем тези антитела, създадени след преболедуването, дали са вирусонеутрализиращи или са единствено по този начин наречените „ антитела очевидци “, които демонстрират, че сте били в контакт със съответната зараза. Няма противопоказания този, който е бил болен, или този, който сега е болен, да се имунизира. Няма никакви проблеми, акцентира имунологът.

Всички хора би трябвало да бъдат с дълбокото схващане да се ваксинират. Всички здрави хора от 16-18 години нагоре, без клинични прояви, без тежки болести, умерено могат да бъдат ваксинирани. С персоналния доктор обаче би трябвало да се организира консултация дали човек да се имунизира, в случай че има тежко сърдечно заболяване или автоимунно заболяване и други, сподели той.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР