Не ви е нужен специален ден или повод за национална

...
Не ви е нужен специален ден или повод за национална
Коментари Харесай

Питка Моята България

Не ви е необходим специфичен ден или мотив за национална горделивост, с цел да приготвите тази красива пите - тъй като любовта към родината я има всеки ден

Необходими Продукти

● яйца - 3 бр. (белтъците в тестото, жълтъците за намазване)
● сол - 1 с.л.
● захар - 2 с.л.
● олио - 1 ч.ч.
● прясно мляко - 2 ч.ч.
● кисело мляко - 3 с.л.
● прясна квас - 42 г (1 кубче)
● брашно - 1 кг
● краве масло - 70 г (разтопено)
● маково семе - за поръсване
● тесто - 1 разточен лист солено
● сладкарска багра - зелена и алена

Начин на подготвяне

От солено тесто, разточете тъничък лист. Направете си образец от хартия с контурите на картата на България, положете шаблона върху разточения лист и изрежете по контурите.

От белтъците и другите съставки за тестото замесете меко тесто и оставете да втаса на топло място. Разточете с точилка половината тесто с дебелина 0.5 см, изрежете с кръговиден резец за курабии кръгчета от тестото.

Направете 12 броя рулца, като полагате четири броя от тях едно до друго, като леко ги застъпвате. Навийте ги на малко рулце и го разрежете на две половини, получавате 24 рози.

От останалото тесто направете правоъгълна питка и поставете в правоъгълна тава, застлана с хартия за печене и намазана с разтопено масло. В края на тестото край стените на тавата подредете розите в кръг. Полейте питката с останалото масло и намажете с разрушените жълтъци.

Положете изрязаната карта от солено тесто в средата на питката и оставете да втаса за към 20 минути. Поръсете с маково семе розите, поставете алуминиево фолио единствено върху соленото тесто и поставете тавата в авансово нагрята на 180 градуса фурна, печете към 40 минути.

Оставете изпечената питка завита с забрадка за към 10 минути. След което разтворете боите в обособени дребни чаши с малко вода до мечтаната плътност.

Боядисайте соленото тесто с тях трибагреника, като въображаемо разделите картата на България от солено тесто на три. Оставете първата част небоядисана а останалите 2 елементи - в зелено и алено.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР