Не трябва да следваме сляпо грешни политики само защото други

...
Не трябва да следваме сляпо грешни политики само защото други
Коментари Харесай

Милен Велчев: Не трябва да следваме сляпо грешни политики само защото други страни от ЕС ги следват

Не би трябвало да следваме сляпо неверни политики единствено тъй като други европейски страни ги следват.

Това сподели пред БНР Милен Велчев, финансов министър в държавното управление на Симеон Сакскобургготски (2001 - 2005 г.).

" Наистина нашият дълг е по-нисък от тези на съвсем всички други страни от Европейски Съюз. Важният индикатор не е номиналният размер на дълга, а съотношението сред дълг и Брутният вътрешен продукт. Наистина, че това съответствие не се чака да порасне доста, само че то няма да порасне, в случай че стопанската система и Брутният вътрешен продукт порастват задоволително бързо, а ние не сме сигурни в това. Знаем единствено, че в случай че се генерира недостиг, числителят на това съответствие ще пораства.

Той посочи, че бюджетът не е инструмент за промени и в него не се залагат съответни промени, с изключение на в данъчните закони:

" Реформите в бюджетните сфери се вършат с други законодателни инструмент. Ако ги няма в бюджета, това не значи, че не са нужни. Трябва да се вършат промени ".

По думите му даже по време на пандемията от Covid-19 не е имало съображение за понижаване на Данък добавена стойност за ресторантьорите, а в този момент още по-малко е основателно да се резервира тази понижена ставка:

" Вече няма Covid пандемия, само че пандемията в обществените финанси остава и те не престават да страдат от недостиг на съответни доходи ".

Велчев беше безапелационен, че би трябвало да се върне остарялото статукво, при което всички плащаха заслужено еднообразно, а не да се прави криворазбрана обществена политика с понижени данъчни ставки:

" Да не приказваме, че не понижиха цените в браншовете, в които беше понижен Данък добавена стойност.... Една по-голяма храброст на политиците би свършила добра работа на страната ".

Милен Велчев акцентира, че в условия, когато все по-малко работещи би трябвало да устоят от ден на ден пенсионери, е доста рискована политика самостоятелните пенсии да порастват по-бързо от Брутният вътрешен продукт:

" Това беше направено през последните две години. Добре е, че през идващите години се връщаме да следваме Швейцарското предписание, само че това не отстранява отрицателния резултат от грешките през последните години. В резултат на това виждаме, че дотацията, която данъкоплатците заплащат на Национален осигурителен институт, с цел да финансират недостига във фонд " Пенсии ", нараства взривообразно от 4 милиарда на 11 милиарда през идващите години. Всяка година се натрупат нови задължения, които идват главно от тази неверна политика. Ще ги заплащат най-много нашите деца, които години наред ще заплащат поради грешките на родителите си ".

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР