Не трябва да осъждаме компаниите, които решават да останат в

...
Не трябва да осъждаме компаниите, които решават да останат в
Коментари Харесай

Сложните руски дилеми на западните компании

" Не би трябвало да осъждаме фирмите, които вземат решение да останат в Русия, като финансиращи войната на Путин ", декларира Михаел Хармс, началник на лобистката група Източна бизнес асоциация на Германия. Стига да не нарушават западните наказания, те би трябвало сами да решат дали да останат в Русия, или да изоставен. Metro и Globus, две огромни немски вериги супермаркети, към този момент са предпочели да останат. Те споделят, че не желаят да подведат чиновниците си или почтените съветски купувачи, които се нуждаят от хранителни артикули. Henkel е замразил новите вложения в Русия, само че не и своите продажби на перилни препарати и други артикули от първа нужда. Bayer, различен немски колос, ще продължи да продава както своите медикаменти, по този начин и към този момент семената си. Procter & Gamble, американски колос в региона на потребителските артикули, е спрял рекламите в Русия, само че доста от неговите търговски марки остават налични.
Различия
Западните компании в Русия могат да бъдат разграничени на четири групи. Първи са тези компании, чийто бизнес е обект на западните ограничения. Те включват производителите на някои микрочипове или всеки тип технологии с двойна приложимост (включително неща като изкуствен интелект или криптография). Те нямат избор, с изключение на да се изтеглят. Втората група обгръща компании като Volkswagen, най-големият европейски производител на коли, който е прекратил производството си в Русия, защото войната, както и глобите на Запада са нарушили веригите за доставки. Следващите са компании като производителите на безалкохолни питиета Coca-Cola и Pepsi и веригата за бързо хранене McDonald`s, които са спрели активността си в Русия, с цел да изразят своя смут от нашествието. Последните са тези, които остават.
Закриването на западните бизнеси ще засегне най-малко 3500 търговски обекта в 480 града в страната.
Според изследване на Джефри Зоненфелд от Yale School of Management близо 400 западни компании са оповестили проекти да спрат или да понижат своите интервенции в Русия, откакто Путин атакува Украйна. Някои от тях като английския енергиен колос BP, който е най-големият задграничен вложител в Русия, се изтеглиха рано и с видимо малко съмнение. Други го направиха по-неохотно. Американската банка Citigroup - с експозиция към Русия близо 10 милиарда $, към този момент беше декларирала, че преоценява активността си в страната, в това число потребителския си бизнес. Но на 14 март банката, която е в страната от 1992 година, съобщи, че ще " разшири обсега " на своето евакуиране и ще спре да търси нов бизнес или клиенти.
Реклама
Руснаците, живеещи в огромните градове, където се прави по-голямата част от търговията на западните компании, ще пострадат най-вече от тези затваряния. Но болката ще се усети в цялата обширна територия на Русия. Анализ на The Economist на данни, предоставени от SafeGraph, компания за геолокационна информация, демонстрира, че закриването на западните бизнеси ще засегне най-малко 3500 търговски обекта в 480 града в страната. Това включва 1200 заведения за хранене и кафенета, 700 магазина за облекла, 500 магазина за обувки и 400 бензиностанции. Московчани ще претърпят затварянето на към 1000 магазина; жителите на Санкт Петербург ще се изправят пред над 300 (виж картата).
Автор: Капитал
Критици на доброволното отдръпване на западните компании споделят, че това би радикализирало междинната класа и би ядосало обичайно прозападните съветски младежи. Това би затвърдило режима на Путин, вместо да го смъкна, настояват те. Хармс, който е живял в Москва, не се съгласява. Средната класа схваща, че изходът е ориентиран против режима, а не против популацията, счита той.
Заместители
Освен това потребителски артикули от западен вид ще останат налични в Русия. Данните на SafeGraph демонстрират, че руснаците, търсещи маратонки Nike, няма да би трябвало да отидат надалеч, с цел да намерят различен чифт в един от магазините на Reebok, които работят обикновено. Средното разстояние сред магазините на конкурентните американски спортни марки е 0.8 км. Ако феновете на Big Mac са подготвени да одобряват Whopper за сурогат, те нормално могат да намерят отворен Burger King на 0.6 км от затворен McDonald`s. Собственикът на Burger King, Restaurant Brands International, е спрял поддръжката за съветските си франчайзополучатели, само че доста от техните обекти остават отворени. Същото се отнася за някои други западни марки.

Големият въпрос е какво ще се случи с тези компании, които са се изтеглили от Русия. Съобщава се, че съветските прокурори са заплашвали да арестуват корпоративни ръководители, които подлагат на критика държавното управление, и да изземат активите на фирмите, които се изтеглят от страната. Високопоставен член на партията на Путин, " Единна Русия ", предложи проект да се национализират интервенциите на напускащите западни компании, потвърждавайки, че това ще помогне да се предотврати загубата на работни места и да се поддържа вътрешният индустриален потенциал на Русия. Путин е одобрил проекта.
Реклама Репутационните вреди за оставащите може скоро да ги накарат също да изоставен.
За разлика от тях някои компании, които са останали, явно са били ухажвани от съветски представители. Те би трябвало да претеглят тези оферти по отношение на обвиняванията, че печелят от войната, които се появяват в западните обществени медии. Олга Подорожна, чиновник на Metro в Украйна, в прочувствена обява в обществената мрежа LinkedIn гневно подлага на критика решението на работодателя си да остане в Русия. Metro отговори със лична обява в LinkedIn, осъждайки войната. Но не е отменила решението си да поддържа отворени магазините си в Русия.

Това не е изненадващо. Около 10% от общите продажби на Metro на стойност 25 милиарда евро (28 милиарда долара) идват от нейните 93 супермаркета и към 10 хиляди чиновници в Русия. 19-те хипермаркета Globus с 9900 съветски чиновници обезпечават 14% от продажбите на групата предходната година. Те се справяха толкоз добре, че компанията е вложила повече от 110 млн. евро на съветския пазар през последните няколко години. За сходни компании спазването на добродетелите е надалеч по-трудно, в сравнение с за компания като Coca-Cola, която е получила едвам под 2% от миналогодишните си доходи от Русия. Но натискът да се насочат към изхода нараства с всяко безсистемно съветско нахлуване над градове в Украйна. Дори и за оставащите разноските, свързани с репутацията от оставането, може скоро да станат прекомерно високи, с цел да бъдат пренебрегнати.

2022, The Economist Newspaper Limited. All rights reserved
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Войната в Украйна 3 Транспорт 1 Строителство и парцели 2 Войната в Украйна 3 Войната в Украйна Реклама Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор The Economist
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР