Не стихват протестите в Иран, започнали след убийството на 22-годишната

...
Не стихват протестите в Иран, започнали след убийството на 22-годишната
Коментари Харесай

Ожесточават се протестите в Иран, след като полицията уби 22-годишно момиче

Не стихват митингите в Иран, почнали след убийството на 22-годишната Махса Амини. Тя беше пребита до гибел и изпадна в кома в болничното заведение, откакто служителите на реда удряха с палки, тъй като не е носила вярно хиджаб на главата си. Силите за сигурност използваха нощес освен специфични средства, с цел да отхвърлен стачкуващите, само че и бойно оръжие. Обстоятелствата към гибелта младата жена провокираха отвращение и неодобрение в цялата страни.
Още по темата
Протести имаше и в столицата Техеран, където стачкуващи скандираха против държавното управление и влязоха в конфликти с полицията. Жените по улиците сваляха забрадките от главите с и скандираха " Смърт на диктатора! ", оповестяват интернационалните организации. Демонстрантите хвърляха бутилки със запалителна течност по коли.

След като през вчерашния ден стана ясно, че при митингите са починали петима души, само че управляващите не потвърждаваха публично, към този момент признаха за трима убити протестиращи. Губернаторът на иранската провинция Кюрдистан сподели, че трима души са били убити при митингите, които избухнаха поради гибелта на млада жена от кюрдски генезис, настъпила след задържането ѝ от нравствената полиция, съобщи Асошиейтед прес.

Това е първото публично удостоверение за убити по време на безредиците , които през последните три дни обгърнаха цялата страна, оповестява Българска телеграфна агенция. Според губернатора убийствата са осъществени от въоръжени групи, само че не даде повече информация.

По думите му една от жертвите е била убита в град Дивандарех с оръжие, което не се употребява от иранските сили за сигурност. Той съобщи, че второто тяло е било на жена и е било намерено в кола покрай град Сакез, а третото ликвидиране е било " извънредно " съмнително.

Организация на обединените нации пък прикани за без значение следствие на гибелта на младата иранка , умряла, откакто е била арестувана от нравствената полиция. Вчера в Иран имаше митинги, провокирани от ориста на 22-годишната Махса Амини. Иранските управляващи признаха, че са направили арести на стачкуващи, съобщи Асошиейтед прес. Обстоятелствата към гибелта младата жена провокираха отвращение и неодобрение в цялата страни. Протести имаше и в столицата Техеран, където стачкуващи скандираха против държавното управление и влязоха в конфликти с полицията.

Службата на Върховния комисар за правата на индивида към Организация на обединените нации заяви, че през последните месеци иранската нравствена полиция е нараснала броя на патрулите си, като се е насочила към дами, които съгласно нея не носят вярно ислямската кърпа хиджаб. Във видеозаписи се вижда по какъв начин дами са удряни по лицето, налагани с палки и арестувани за това, че забрадката им не е компактно по лицето.

Подобен патрул предишния вторник е задържал и младата Махса Амини и я е отвел в полицейски сектор, където тя е изгубила схващане. Амини умира три дни по-късно. Иранската полиция отхвърля да се е отнасяла зле с младата жена и твърди, че тя е получила сърдечен арест в сектора. Властите настояват, че проверяват случая.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР