Не става дума за нов щам. Това е мутация, описана

...
Не става дума за нов щам. Това е мутация, описана
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: Няма нов щам на Ковид, това е мутация от септември


Не става дума за нов вариант. Това е разновидност, разказана в здравната литература още в края на месец март, изясни вирусологът проф. Радка Аргирова пред БНР. Тя посочи, че това е разновидност на истинския вирус, пристигнал от Ухан, който от дълго време циркулира.

Засега са разказани 13 хиляди разновидности, само че единствено тази се е задържала постоянна, акцентира вирусологът. Бумът на заразяване на доста хора в Западна Европа е от този тип на вируса, в този момент той е стигнал и до Англия. За Европа това не е оригиналност, уточни тя и добави, че взривът на болест през октомври и ноември и в България се дължи на тази разновидност на ковид.

Проф. Аргирова беше безапелационна, че основаните ваксини против Covid-19 са ефикасни и против тази разновидност, която е по-лесно портативна и е по-инфекциозен от истинския вариант. Характерно за него е, че заразява повече младежи и протича малко по-тежко от предходния.

По думите на вирусологът това изменение на ковид не визира секвенцията, която съставлява имуногена на имунизацията на " Пфайзер " и " Бионтех ".

Вирусологът беше безапелационна, че човек, който е преболедувал Covid-19, не е застрашен от заразяване с новата разновидност на вируса.

От началото на юни неведнъж в европейските списания беше упоменато, а и аз неколкократно съм казвала, че от дълго време към този момент не циркулира истинският китайски вариант от Ухан, а циркулира един мутантен вариант и това е точно този – J140D. Това е един мутант, който се е закрепил, откакто е настъпила разновидността, и този мутант се отличава с това, че е малко по-силно транзитивен, т.е. придвижва се по-лесно, както и заразяването е по-лесно спрямо истинския вариант от Ухан, уточни проф. Аргирова.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР