„Не смятам, че България има вина за това, което се

...
„Не смятам, че България има вина за това, което се
Коментари Харесай

Милен Керемедчиев: Германия оказва повече натиск върху България, отколкото върху Северна Македония

Не считам, че България има виновност за това, което се случва сега в двустранните договаряния , защото те се основават на Договора за добросъседство, който беше доста дълго дискутиран, обсъждан и признат от двете страни, а също по този начин и утвърден от българския парламент “. Това разяснява пред БНР Милен Керемедчиев, някогашен заместник-министър на външните работи и на стопанската система по отношение на обстоятелството, че България към момента не може да поддържа преговорната рамка на Северна Македония за присъединение към Европейския съюз, което стана ясно през вчерашния ден от изказване на българския външен министър Екатерина Захариева.

„ Тоест, още в самото начало бяха заложени в този контракт едни червени линии, които не могат да се минават и в случай че те са преминати, надлежно България няма да има съображение да счита, че този контракт се съблюдава и надлежно да поддържа Република Северна Македония по нейния път към Европейски Съюз ", сподели още Керемедчиев.

По думите му при сериозния евроскептицизъм от позиция на разширение на Европейски Съюз, включително и Франция, тук приказваме за една имагинерна дата за пълноправно участие на Северна Македония в Европейски Съюз.

„ Има и нещо друго – поставят се големи старания за смяна на статуквото на Балканите и водач на тези старания е Русия , която през своя троянски кон Сърбия се пробва да дестабилизират политическата обстановка в избрани страни. Това сработи преди време в Черна гора, която беше на път да влезе в НАТО “, счита още Керемедчиев.

Той сподели още, че разчитаме на Германия за разрешаване на ябълката на раздора, само че в действителност Германия не се пробва да позволи проблема двустранно, какъв брой оказва напън повече върху България, в сравнение с върху Северна Македония.

„ Германия сега е ръководител на Европейски Съюз и би трябвало де юре да води договарянията с Балканските страни, тъй като не става въпрос единствено за Северна Македония, става въпрос и за Албания. Ангела Меркел може би желае нейната лебедова ария да бъде един огромен удар от позиция на това да се разрешат съществени европейски проблеми като бюджета на Европейски Съюз, фондът за Covid-19 и разширението на Европейски Съюз ", сподели още дипломатът.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР