Не сме зависими от руския инженеринг - 100% българската атомна

...
Не сме зависими от руския инженеринг - 100% българската атомна
Коментари Харесай

Шефът на БУЛАТОМ: Не сме зависими от руския инженеринг

Не сме подвластни от съветския инженеринг - 100% българската атомна централа се обслужва от български нуклеарни компании, които работят в този бизнес. Това съобщи в " Денят стартира " Богомил Манчев, ръководител на УС на БУЛАТОМ.

Горивото е с съветски генезис, само че РОСАТОМ не е в забранителния лист, сподели той. Ако бъде подложен по наказания - 28% от американските централи ще спрат, тъй като получават уранов концентрат от РОСАТОМ. После ще мислим за нас, сподели той.

Към България има две оферти - едното е от " Уестингхаус ", които мога да произведат остарялото гориво и те имат още година, с цел да създадат разбор дали тяхното гориво става за нашите централи. Другото предложение е от ФРОМАТОМ. Който даде най-хубави условия за АЕЦ " Козлодуй " - той е, сподели Манчев.

Частите за замяна и поддръжка на АЕЦ-а обаче би могло да бъде проблем, само че има компании в Европа, където могат да се създават част от аварийните елементи - в Чехия и Франция.

По отношение на прекъсването на Топлоелектрическа централа Марица 3 шефът на БУЛАТОМ съобщи, че централата има сложно позволение и в случай че има някакви нарушавания, би трябвало да ги оправи и да възвърне работа. Инсталираната мощ на ТЕЦ-а е 120 метавата, само че те работят под 100 мегавата. Ако достигнем оптималните нарушавания - без значение на кой Топлоелектрическа централа - тъй като нарушаванията се регистрират на всички въглищни централи и се наложи да спрем нашите централи - ще затворим от към 4 000 мегавата мощности, което е 16 млн. мегават часа произвеждане на електрическа енергия на годишен проект. Т.е. 100 % ще прекъснем износа и ще имаме недостиг, а няма доста непотребна сила към България, сподели Манчев.

На въпрос за какво в този момент се подхващат ограничения с Топлоелектрическа централа Марица 3, в случай, че са направени към този момент 23 нарушавания от страна на централата, Манчев предложи да се зададе въпроса на предходните два министъра на енергетиката, както и на министрите на околната среда и водите.

Много елементарно с лека ръка затваряме, само че проблем е за хората, които работят, сподели той

" Европейски Съюз искаше да затвори всички ТЕЦ-ове до 2025 година, само че ние се преборихме като страна да го създадем до 2038-а година. Но и до 38-а година няма нищо да създадем, тъй като сме такива - хитруваме. Смятаме, че на нас ще ни се размине. Два мандата приказваха, че ще получим дерогация, от какво да получим дерогация? Не представляваме никакъв значителен принос ", сподели шефът на БУЛАТОМ

Вижте целия диалог във видеото
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР